Læring i vuggestuen - var det det, vi ville?
To-årige børn i vuggestuen udsættes nu for skole-agtig læring, hvor de skal sidde stille og terpe farver, ugedage, tal og bogstaver. Men er det virkelig det bedste for vores børn, når legen tilsidesættes?

De ting, man erfarer og sanser gennem legen, danner grundlag for mange af de ting, man skal kunne senere i livet. Samarbejde, innovation, mod, empati, kreativitet osv. Når man terper ugedage og bogstaver, lærer man - i bedste fald - ugedage og bogstaver, mener Stine Liv Johansen. (Foto: Shutterstock)

De ting, man erfarer og sanser gennem legen, danner grundlag for mange af de ting, man skal kunne senere i livet. Samarbejde, innovation, mod, empati, kreativitet osv. Når man terper ugedage og bogstaver, lærer man - i bedste fald - ugedage og bogstaver, mener Stine Liv Johansen. (Foto: Shutterstock)

Mandag 22. juni 2015 råbte en række pædagogiske forskere vagt i gevær.

Det instrumentelle fokus på formaliseret læring i hele uddannelsessystemet har taget overhånd og ført til, at to-årige børn i vuggestuen nu udsættes for skole-agtig indlæring, hvor de sidder stille og terper farver, ugedage, tal og bogstaver.

De sidste års kraftige fokus på PISA-test og konkurrence, som i høj grad også ligger til grund for folkeskolereformen, er nu smittet af helt ned til de allermindste børn; i en grad, hvor den pædagogiske kerneopgave sættes under pres.

Børnene kunne lege i deres fritid

I 2012 udkom en såkaldt Task Force med en rapport om fremtidens dagtilbud. Den skrev vi om her på bloggen, da den udmærkede sig ved stort set ikke at nævne fænomenet leg, men derimod havde fokus på dels inklusion og dels læring.

Leg var, kunne man læse af rapporten, noget, børnene kunne gøre i deres fritid - dvs. uden for institutionen. Intentionerne bag rapporten fra dengang, bag folkeskolereformen og det generelt øgede fokus på læring, er sådan set gode nok.

»Alle børn skal blive så dygtige, som de kan,« har mantraet lydt. Det er svært at være uenig i. Derimod er der tilsyneladende fortsat grund til at diskutere, hvordan vi opfylder dette mål.

Børn lærer en masse under leg - de ved det bare ikke

Når små børn bruger deres tid på formaliseret læring, tager det vigtig tid fra noget andet, nemlig legen. Når børn leger, undersøger de verden på deres egne præmisser og øver sig i at sætte ting sammen på nye måder. De leger med sproget, med kroppen, med naturen, med former, farver og lovmæssigheder som tyngde- og centrifugalkraft.

De træner deres fantasi og bliver mere kreative og innovative. De samarbejder med andre og bliver bevidste om at give og tage i forpligtende fællesskaber.

De lærer givetvis en masse - de aner det bare ikke. Og det er lige præcis pointen. For formålet med at lege er ikke at lære noget, der ligger uden for legen selv.

Formålet med at lege er at lege. At være til stede - og bare være til.

Formel læring og målbare kompetencer har sat sine spor

Debatten omkring indlægget (som blandt andet udspandt sig i Politiken og på Facebook) repræsenterede to grundlæggende, forskellige holdninger.

Den ene var, at børn skal have lov til at være børn; at det vigtigste er, at de fordyber sig i legen, og at det andet nok skal komme, når de kommer i skole.

Den anden grundlæggende holdning var, at det da ikke kunne skade, at børn blev stolte, når de kunne tælle til 10, og at det var jantelovsagtigt at holde dem tilbage, hvis de gerne ville lære.

Begge holdninger er for så vidt rimelige og formentlig funderet i forældres dagligdags observationer af deres børn.

Men de afspejler, at en bestemt diskurs om formel læring og målbare kompetencer har sat sig spor. Tilsyneladende også hos de pædagoger, der vægter tal, farver og ABC-apps på børnehavens iPads højere end eventyr, gyngeture og formålsløst - men dybt meningsfuldt - pjat.

De vanskeligt målbare kompetencer er sværest at tilegne

De ting, man erfarer og sanser gennem legen, danner grundlag for mange af de ting, man skal kunne senere i livet.

Samarbejde, innovation, mod, empati, kreativitet osv.

Når man terper ugedage og bogstaver, lærer man - i bedste fald - ugedage og bogstaver.

Det er min klare overbevisning og empiriske erfaring, at det er de komplekse, men vanskeligt målbare kompetencer, som er de sværeste at tilegne sig og holde ved lige. Ugedagene lærer de fleste.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk