Hashpsykoser fører til skizofreni
Hashpsykoser er et forvarsel om skizofreni under udvikling, viser ny undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital

Flere internationale undersøgelser peger på, at hashrygning kan føre til skizofreni. Men psykolog og ph.d. Mikkel Arendt fra Århus Universitetshospital viser i en ny undersøgelse, at hashen ikke bærer hele skylden for den alvorlige sindslidelse i sig selv:

»Cirka en procent af befolkningen udvikler skizofreni. Dette antal er tilsyneladende ikke steget i Danmark, selv efter at hash er blevet et almindeligt udbredt rusmiddel. Min forskning tyder på, at hashrygning får skizofrenien til at bryde ud i en yngre alder end hos dem, der ikke ryger hash. De er i gennemsnit 24,6 år mod normalt 30,7 år uden hash,« fortæller Mikkel Arendt.

Det betyder, at selvom skizofrenien ikke direkte skyldes hashen, så fremrykker hashmisbruget tidspunktet for udviklingen af sygdommen.

Omkring halvdelen af dem, der bliver får diagnosticeret en hashpsykose udvikler senere skizofreni. Selv om godt og vel lige mange mænd som kvinder udvikler skizofreni, så bliver markant flere mænd skizofrene efter en hashpsykose.

Fakta

VIDSTE DU

THC eller tetrahydrocannabinol - det aktive stof i hash - bliver optaget af receptorer i hjernen tæt forbundet med hjernens belønningssystem, som aktiveres af stoffet dopamin.

Dopamin giver os følelsen af velbehag, det bliver frigivet af bl.a. alkohol, heroin og kokain. Dopamin frigives også når vi spiser, bevæger os og dyrker sex.

Læs mere om dopamin i artiklen Unge bliver lettere afhængige af stoffer

»Hashrygning får skizofreni til at bryde ud i en yngre alder« - Mikkel Arendt

Unik dansk forskningDet er et helt unikt statistisk materiale, Mikkel Arendt har haft mulighed for at undersøge. Hidtil har man på verdensplan undersøgt godt og vel 400 personer i forbindelse med hashpsykoser. Den danske psykolog har undersøgt 535 personer og har fulgt dem over en længere periode.

»Det er fordi, vi i Danmark har registre og cpr-numre,« fortæller Arendt, der derfor kan drage nogle meget mere sikre konklusioner ud fra den nye undersøgelse.

Kronisk sygdom

Har man først fået diagnosen skizofreni, går de fleste desværre en dyster fremtid i møde. »Sygdommen er oftest kronisk. Samtaleterapi kan ikke kurere sygdommen, og hovedparten af patienterne er nødt til at tage anti-psykotisk medicin for at holde symptomerne stangen. Desværre har medicinen mange bivirkninger,« forklarer Mikkel Arendt.

Økologisk rus

Mange hashbrugerne giver udtryk for, at det er et naturligt stof, i modsætning til ecstasy og andre designerdrugs, og de anser det derfor mindre skadeligt end andre rusmidler. Men det giver Mikkel Arendt ikke meget for:

»Der er lige en mindre mellemregning, de har overset. Den hamp, der dyrkes nu, er langt mere forædlet end i 70'erne. Det vil sige, at hashen er meget stærkere, og den påvirker meget kraftigere. Skunk er for eksempel meget kraftigt. Det er altså et kraftigt stof, som påvirker hjernen,« fastslår han.

Se til Sverige

Mikkel Arendt undersøgelse baserer sig udelukkende på danske patienter med hash-psykoser. Han kunne derfor godt tænke sig at sammenligne med tal fra lande som Holland og Sverige:

»Det vil være interessant at sammenligne mine tal med svenske tal for hash-psykoser og skizofreni. I Sverige ryger man nemlig langt mindre hash end i Danmark, fordi det er så kriminaliseret. Hvis der er færre skizofrene i Sverige end i Danmark, så kunne det aligevel tyde på at hashrygning kan føre til skizofreni i stedet for blot at fremrykke sygdommens udbrud,« afslutter Mikkel Arendt.

Stemmer i hovedet - om hashpsykoser

En hash-psykose kan give forskellige symptomer. De mennesker, som oplever dem, fortæller, at de hører stemmer, de føler, at deres kroppe bliver styret af andre. De føler sig overvåget og måske forfulgt. De kan tro, at de har en særlig mission i livet - de kan for eksempel tro, at de er Jesus.

Langt de fleste tror ikke på, at der er noget galt med dem. De har med andre ord en manglende sygdomserkendelse. Hvilket kan gøre det svært at behandle dem. Det kan resultere i tvangsindlæggelser, hvis læger vurderer, de er til fare for sig selv eller andre.

Cirka 15% af dem, der ryger hash, fortæller, at de på et tidspunkt har oplevet nogle af disse psykosesymptomer. Men de er klinget af efter et kortere stykke tid. Hvis symptomerne ikke er forsvundet 48 timer efter, at de har røget hash, stiller man diagnosen: cannabis-induceret psykose.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk