Forskningens fremtid planlægges på dansk grund
Bella Center er i øjeblikket fyldt med ministre, EU-kommisærer, eksperter og over 600 delegerede fra hele verden, der skal finde ud af hvordan EU’s forskningsinfrastruktur skal se ud i fremtiden.

De hvide kitler er for en stund lagt på hylden, og i stedet er de mørke jakkesæt fundet frem. (Foto: Colourbox)

 

Det er dyrt at forske.

Laboratorier, mikroskoper, databaser og forsøgsanlæg, koster ofte så meget, at de enkelte EU-lande har svært ved at løfte udgifterne.

Desuden er det svært at forsvare en investering i dyrt specialudstyr, hvis det kun bliver brugt minimalt. Kun gennem et internationalt samarbejde kan man realisere de dyre forskningsinvesteringer og samtidig kan de bedre betale sig.

Derfor er Bella Center under konferencen ICRI 2012 et mylder af ministre, EU-kommisærer og forskere, der skal planlægge de kommende års forskningsinfrastruktur, og sikre at medlemslandene holder deres budgetter til innovation og forskning.

ICRI skal skabe rammerne for de næste års forskning

Det er seriøse emner, der diskuteres. Fokus er i år på de mest aktuelle emner: Sundhed, klimaforandringer, energi og e-infrastruktur.

Konferencen, der løber fra 21.-23. marts, hedder ICRI 2012. Det står for International Conference on Research Infrastructures.

Fakta

Det er syvende gang ICRI afholdes. Konferencen er én af de største under det danske EU-formandskab.

Forskningsinfrastruktur dækker over alt fra avanceret udstyr, databaser, laboratoriefaciliteter, forsøgsanlæg og andre værktøjer og faciliteter, der er nødvendige for forskningsprocessen.

Konferencen skal give konkrete input til det kommende rammeprogram for forskning og innovation, Horisont 2020. Rammeprogrammet er EU's vigtigste instrument til finansiering af forskningen i Europa.

Håber på 80 milliarder euro til forskning

Den irske EU-kommisær for forskning og innovation, Máire Geoghegan-Quinn,  appellerer til EU’s finansministre om at blive ved med at støtte forskningen. Blandt andet fremhæver hun de uendeligt mange muligheder for vækst, ny forskning giver.

»Det kræver mod at støtte forskning, som har potentiale, men som man ikke kender udbyttet af,« siger Máire Geoghegan-Quinn på et pressemøde under ICRI 2012.

Hun håber budgettet for Horisont 2020 bliver på 80 milliarder euro. Den pulje kan forskere søge om penge fra. Men det skal først diskuteres mellem kommisærerne, medlemslandene og i Europa-Parlamentet, før pengekassen bliver lukket op for forskningen.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud