Hidtil har dansk erhvervsliv ikke mærket negative effekter af det danske euroforbehold. Det var ellers frygtet, da mange forventede at se et boost i samhandlen mellem de EU-lande, der indførte euroen, når landende eliminerede usikkerheden for vekselkurser og indførte en fælles valuta.
Nu viser nye forskningsresultater fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, at der kan være en forskel at se på den lange bane.
Euro-virksomheder handler mere langtidsholdbart
Lektor Tom Aabo fra Erhvervsøkonomisk Institut står bag projektet, som har undersøgt de langvarige forskelle mellem virksomhederne i eurozonen og virksomhederne udenfor. Det vil sige forskelle i, hvordan virksomhederne i industrien:
Indgår nye alliancer og partnerskaber Indtager nye markeder Henvender sig til nye segmenter (kunder) og skifter leverandører
På alle disse områder er der ifølge forskningen en tydelig effekt at se af Euro-samarbejdet.
Med andre ord: Virksomhederne i Euro-landene er mere aktive på områder som disse, end virksomhederne i landene uden Euro-samarbejdet.
»Virksomhederne i eurozonen har været mere dynamiske og mere tilbøjelige end virksomheder uden for eurozonen til at foretage strategiske handlinger, som især har en effekt på den lange bane,« siger Tom Aabo.
\ Fakta
»Den drivkraft, som euroen har skabt, får Danmark tilsyneladende ikke fuld gavn af, og på lang sigt kan det betyde, at virksomheder i eurozonen får en konkurrencemæssig fordel,« fortæller han.
Strategier siger mere end handelsstatistikker
Ifølge Tom Aabo er det især de langsigtede beslutninger, der vil forme virksomhederne i fremtiden, og derfor er det også særligt relevant at se på disse frem for blot at studere handelsstatistikkerne, som afspejler den nuværende situation.
I tråd hermed, understreger Tom Aabo, at politikerne bør være særligt opmærksomme på, at der på sigt kan vise sig effekter af Euro-samarbejdet, som Danmark ikke er forberedt på, og som erhvervslivet endnu ikke mærker.
Resultaterne er baseret på en spørgeskemaundersøgelse og data fra 73 europæiske industrivirksomheder med milliardomsætning.
Lavet i samarbejde med Handelshøjskolen, Aarhus Universitet