Der kan spares rigtig meget energi i Danmark. I dag anvender vi næsten halvdelen af det samlede energiforbrug i vores bygninger til for eksempel at varme boligen op, når det er koldt, køle den når det er varmt og til lys at se og læse ved.
Undersøgelser fra blandt andet Danmarks Tekniske Universitet (DTU) viser, at vi kan spare energi, hvis vi tænker mere over, hvordan vi bygger nyt i fremtiden, og hvis vi renoverer vores bygninger, så de ikke bruger så meget energi.
Faktisk kan Danmark sætte det samlede energiforbrug i nye og eksisterende bygninger ned til cirka 20-40 procent af det nuværende forbrug i løbet af 40 år. På den måde kan vi reducere udledningen af CO2 og hjælpe miljøet.
Nye energiløsninger
Det er især parcelhuse fra 60’erne og 70’erne samt mange offentlige bygninger, som det kan betale sig at energirenovere.
På Institut for Byggeri og Anlæg på Danmarks Tekniske Universitet, DTU Byg, forsker man blandt andet i at udvikle ny energiløsninger, så vi kan spare på energien. Det kan for eksempel være nye og bedre isolerede bygningsdele, energivinduer med solafskærmning, ventilationsanlæg med varmegenvinding og varmesystemer baseret på lavtemperaturfjernvarme.
»På sigt kan alle bygningerne blive uafhængige af brug af de nuværende fossile brændsler: gas, olie og kul« – Jacob Steen Møller
Fri for gas, olie og kul Ifølge Jacob Steen Møller, som er institutdirektør på DTU Byg bygges der allerede i dag sådanne passivhuse som nybyggeri, altså huse som ikke bruger energi, der er baseret på fossile brændsler.
»Hvis indsatsen virkelig skal batte, skal der ske en markant indsats i den eksisterende bygningsmasse, og på sigt kan alle bygningerne blive uafhængige af brug af de nuværende fossile brændsler: gas, olie og kul. Men udviklingen kræver forskning for at sikre økonomisk bæredygtighed, et sundt indeklima og optimerede energisystemer« siger han.
Det offentlige kan spare
En ny rapport, som DTU har udarbejdet for Rockwool A/S, viser, at alene den offentlige sektor kan spare 75 procent. af det årlige energiforbrug og spare fire milliarder kr. årligt ved at energioptimere sine bygninger.
Professor Svend Svendsen, DTU Byg, understreger, at hvis Danmark skal kunne løfte opgaven og gå i gang med at energirenovere, så må der uddannes langt flere bygningsingeniører med speciale i udvikling og design af energirigtige bygninger.
»Ellers er der ingen til at udvikle og udtænke de lavenergiløsninger og -teknologier, der skal til, hvis Danmark for alvor skal reducere udledningen af drivhusgasser og løse sine klimaproblemer,« siger han.
Artiklen er bragt i samarbejde med DTU Byg
\ Så meget kan vi spare
- Bygninger står for 40-50 pct. af energiforbruget i Danmark. Analyser fra BYG DTU viser, at det forbrug kan sænkes 60-80 pct. frem til 2050.
- Sparepotentialet ligger i eksisterende bygninger. 75 procent af alle bygninger er opført før 1979, hvor isoleringskravene blev skærpet for første gang.
- En nyere undersøgelse viser, at den offentlige sektor kan spare 74 procent af energiforbruget ved at energioptimere sine bygninger – en besparelse på ca. fire mia. kr. årligt, mens merudgiften vil være cirka 2,9 mia. kr. årligt frem til 2020.
Det gør andre lande:
- Flere EU-lande har besluttet, at al nybyggeri skal være lavenergibyggeri om fem-ti år. I England er lovgivet om ‘Zero-Carbon Housing’ fra 2016.
- I Tyskland laver man energirenoveringer, hvor energiforbruget reduceres med en faktor 10.
- Herhjemme har regeringen bebudet, at man vil skærpe energikravene til nybyggeri med cirka 25 procent i 2010, i 2015 og igen i 2020.
Kilder: Rockwool A/S, Dansk Byggeri, Statens Byggeforskningsinstitut, SBI, Energistyrelsens energistatistik 2005 og Danmarks Tekniske Universitet, DTU