Derfor tænder nogle seksuelt på bæ, bræk og bh'er
Kvindetøj, bræk, børn, Helvede. Mennesker kan tænde seksuelt på mange ting. Svaret på hvorfor, kommer en psykologiprofessor med.

En mand, der tænder på at gå i kvindetøj, har det, man kalder en parafili - en seksuel afvigelse. Den er typisk opstået, fordi han ikke fik lov til at være dreng, da han var barn. (Foto: Colourbox)

En mand, der tænder på at gå i kvindetøj, har det, man kalder en parafili - en seksuel afvigelse. Den er typisk opstået, fordi han ikke fik lov til at være dreng, da han var barn. (Foto: Colourbox)

 

Tyg lidt på den her: En mand tænder seksuelt på tanken om at blive spist af en blondine, fordøjet og til sidst presset ud som en stor bæ.

Den seksuelle fantasi er netop beskrevet i det videnskabelige tidsskrift Archives of Sexual Behavior. Den er bare ét eksempel på såkaldte parafilier – det, vi på dansk kalder for seksuelle afvigelser.

Mere kendte parafilier møder vi hos transvestitter, der tænder på at gå i kvindetøj, og pædofile, der tænder på børn. De fleste andre har som regel svært ved at forstå, hvad der er så seksuelt ophidsende ved en parafili-fantasi. Det skyldes, at parafilier opstår på baggrund af folks individuelle oplevelser, fortæller Bo Møhl, professor i klinisk psykologi ved Aalborg Universitet.

»Vores seksualitet formes af de relationer, vi har haft til andre mennesker helt tilbage i den tidlige barndom. Folk med mere udbredte parafilier – som transvestitter og pædofile – har typisk nogle problemer i forhold til de tidlige relationer, som viser sig i deres helt specielle seksuelle fantasier.«

»Men sådan en fyr som ham, der vil spises, er meget atypisk. Hans lyst grunder nok i, at han er – eller har været – psykotisk. Han har tabt noget af realitetssansen, og så kan der opstå et meget destruktivt seksuelt mønster,« fortæller Bo Møhl, der forsker i parafilier og behandler mennesker, der har dem.

Psykoser kan føre til unikke parafilier

Fakta

11 parafilier: • Ailurofili: seksuel tiltrækning til katte • Akrotomofili: seksuel tiltrækning til amputerede • Autonepiofili: seksuel ophidselse ved at gå med bleer • Koprofili: seksuel tiltrækning til afføring • Formikofili: seksuel tiltrækning til, at insekter kravler rundt på kroppen • Emetofili: seksuel ophidselse ved at brække sig eller se andre gøre det • Toonofili: seksuel tiltrækning til tegnefilmsfigurer • Voyeurisme: ophidselse ved at betragte andre nøgne eller have samleje • Stygiofili: seksuel nydelse ved tanken om at komme i Helvede • Trikofili: seksuel tiltrækning til hår • Sadomasochisme: seksuel ophidselse ved at give og/eller modtage smerte

Du skal ikke frygte, at du selv eller din udkårne pludselig vågner op en morgen med Eproctophilia – altså, seksuel tiltrækning til prutter. Alle parafilier har nemlig en forhistorie.

  • Nogle parafilier er så specielle, at der sandsynligvis kun er et menneske, der har dem. De opstår, fordi man er psykisk syg og derfor har fået en psykose. Når man er psykotisk, kan man ikke forholde sig til realiteterne på samme måde som psykisk raske mennesker. Man har simpelthen svært ved at skelne mellem, hvad der er virkeligt, og hvad der er uvirkeligt. På den måde kan man opbygge nogle ret vilde tanker om, hvad der er seksuelt ophidsende. For eksempel, at det er lækkert at blive ædt, fordøjet og skidt ud – Vorarephilia.
     
  • De mere udbredte parafilier får man – ifølge Bo Møhl – hvis man har haft nogle særlige oplevelser i barndommen. Det kan som regel forklare en person med en parafili som Fetichisme, hvor man tænder på et ikke-levende objekt – for eksempel sko eller trusser. Eller Ekshibitionisme, hvor man bliver seksuelt opstemt af at blotte sig. Eller ved Transvestisk fetichisme, hvor man tænder på at gå i det andet køns tøj.

Sådan opstår de udbredte parafilier

Det er svært at sige noget generelt om de parafilier, der opstår, fordi man er psykotisk. Anderledes er det med de mere udbredte parafilier. Tænder du som mand for eksempel på den rimelig udbredte parafii at gå i dametøj, skal forklaringen findes i et komplekst samspil mellem tre faktorer:

  • Din biologi. Kroppen er indrettet til at blive seksuelt ophidset, når den bliver stimuleret. For de fleste mænd er en nøgen kvindekrop stimulerende, men for transvestitten er kvindetøj stimulerende. Det er ikke biologien, der bestemmer, om det ene eller andet tænder os. Mennesker med en parafili har hverken anderledes hjerner eller en anden hormonsammensætning i kroppen end alle andre. Så nok er vores biologi årsag til, at vi bliver stimulerede. Men hvad vi bliver stimuleret af, afhænger af vores sociale oplevelser og vores psykologi.
     
  • Dine oplevelser i sociale sammenhænge spiller en stor rolle. Særligt dem, du har haft som helt lille barn. Hvis du havde en sund tilknytning til din mor, hvor hun hverken omklamrede dig eller afviste dig, så er der gode chancer for, at du får en almindelig seksualitet. Hvis ikke, så bliver seksualiteten et sted, hvor du forsøger at kompensere for de tidlige oplevelser, du havde.

»Det er videnskabeligt dokumenteret, at vi gentager de samme mønstre, vi oplevede som helt små. Hvis du lå tryg ved dit mors bryst, vil den oplevelse være husket i din krop, når du lægger dig sammen med en nøgen krop som voksen.«

»Men har man en forstyrret tilknytning, vil det vise sig i ens evne til at indgå i intime sammenhænge. Dem, der har oplevet tryghed, vil kunne integrere intime oplevelser og have en uproblematisk seksualitet. Dem, som ikke oplevede tryghed, søger den på andre måder – gennem parafilier,« siger Bo Møhl.

  • Din psykologi. Har du ikke oplevet tryghed i den tidlige barndom, vil du kompensere som voksen – og den kompensation kan være en parafili. Parafilien involverer noget, du er utryg ved, og når du overvinder den utryghed, oplever du tryghed og seksuel ophidselse.

»Folk med parafilier går tilbage til nogle angstprovokerende oplevelser, de havde som børn. Dem konfronterer de sig med og får et seksuelt kick ud af.«

»En mand med fascination for kvindetøj er typisk vokset op et sted, hvor hans køn var truet. Han kan være vokset op i en atmosfære, hvor han ikke fik lov til at være dreng. Derfor er han angst for, at hans køn bliver udslettet.«

Mennesker med Koprofili er seksuelt tiltrukket af bæ. (Foto: Colourbox)

»Som voksen tager han kvindetøj på og udsætter sig på den måde for det værst tænkelige: at hans køn bliver destrueret. Han overvinder barndommens afmagt og passivitet, og som voksen er han aktiv i den proces, men kommer ud på den anden side og føler sig seksuelt opstemt,« siger Bo Møhl.

 

Pædofile skal lære at håndtere deres parafili

Nogle mennesker lader deres parafilier forblive seksuelle fantasier. De bruger dem kun, når de onanerer. Andre føler en stor trang til at udleve dem. Hvis man for eksempel er Dendrofil – bliver seksuelt tiltrukket af træer – er det nok begrænset, hvor meget skade det gør at udleve parafilien.

Men hvis man er Pædofil – bliver seksuelt tiltrukket af børn – kan man krænke og skade andre mennesker med sin seksualitet, hvis man fører den ud i livet.

»Mange pædofile vil mene, at de giver barnet omsorg – den omsorg, de ikke selv fik. De vender tilbage til det omsorgssvigt, de selv oplevede som børn.«

»Desuden har mange pædofile selv været udsat for overgreb. Som voksne vender de tilbage til den gamle offerposition – men vender den om, så de selv krænker. Det giver dem en følelse af at være intakte og ovenpå. Men det er selvfølgelig ikke i orden at krænke et barn,« siger Bo Møhl.

 

Søg hjælp, hvis du skader dig selv eller andre

Fakta

Der er flere mænd end kvinder med parafilier. Det vidner blandt andet en stor svensk spørgeskemaundersøgelse om. Den har kastet lys over svenskernes forhold til udvalgte parafilier. Et repræsentativt udsnit blandt 18-60-årige afslørede, hvor vidt de i løbet af livet have udlevet følgende parafilier: • Ekshibitionisme: Mænd (4,1%), Kvinder (2,1%) • Voyeurisme: Mænd (11,5%), Kvinder (3,9%) • Transvestisk fetichisme: Mænd (2,8%), Kvinder (0,4%) Kilder: Langström og Seto (2006) / Langström og Zucker (2005)

Hvis først man skader eller krænker andre mennesker – eller sig selv – med sin seksualitet, er det vigtigt, at man søger behandling. Så kan man få nogle redskaber til at håndtere sin parafili.

»I forhold til pædofile gør vi meget ud af at hjælpe dem med at kunne forudse risikosituationer. For eksempel er det en god idé at holde sig væk fra svømmehaller, hvor der er nøgne og letpåklædte børn.«

»Vi hjælper dem med at finde ud af: Hvad kan du gøre for at undgå at falde i? Vi kan ikke fjerne din parafili, men vi kan lære dig at styre den, så du kun bruger den i forbindelse med masturbation,« siger Bo Møhl.

Hvis du går rundt med en parafili, der kan være til skade for dig selv eller andre, kan du kontakte en sexologisk klinik for at få hjælp. De findes både i Jylland og på Sjælland.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.