Dansk forskning: Nulevende caribiere nedstammer fra ’udryddede’ indianere
Kilde: 
20 februar 2018

Det er udbredt enighed om, at den oprindelige befolkning i Caribien blev udryddet i begyndelsen af 1500-tallet, kort tid efter Columbus sejlede til Bahamas i 1492.

Det mener den nulevende befolkning i Caribien dog ikke.

Nogle grupper påstår for eksempel at nedstamme fra Taíno-indianere, selvom de efter sigende blev udryddet for 500 år siden.

Nu tyder dansk forskning på, at indianernes efterkommere har haft ret hele tiden. Det skriver Science.

Forskerne har undersøgt en 1.000 år gammel tand fra Bahamas. En DNA-undersøgelse af viser, at mindst ét nulevende folkeslag stammer fra den oprindelige befolkning i området.

Det tyder med andre ord på, at Taíno-indianerne aldrig blev udryddet.

»Det bekræfter, at de mennesker, som i dag lever på øerne og kalder sig efterkommere, de er virkelig efterkommere af de oprindelige indianere,« forklarer professor Eske Willerslev fra Center for Geogenetik ved Københavns Universitet til Jyllands-Posten. 

Sammen med postdoc Hannes Schroeder fra Københavns Universitets Center for Geogenetik har han ledet det internationale forskningsprojekt.

Tanden stammer fra en kvinde, der ifølge kulstofundersøgelser levede for 1.000 år siden. Den blev fundet i Prædikantens Hule på øen Eleuthera i Bahamas.

Det danske fund vækker begejsting hos dr. Jada Benn Torres, der er genetisk antropolog ved Vanderbilt University i Nashville, Tennessee. Hun har ikke har været involveret i projektet.

»De her oprindelige folkeslag blev skrevet ud af historien. De er stålsatte i forhold til deres eksistens, og det har de altid været (på de caribiske øer, red.). Så at se det afspejlet i gammelt DNA, det er stort« siger hun til Science.

Dr. Torres har studeret den oprindelige befolkning på de caribiske øer i mange år. 

mdm

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.