Coaching stiller nye krav til moderne ledere
Ny videnskabelig bog beskriver udfordringerne og fordelene ved coaching for og af ledere.

Der er langt fra Mads Skjern-figuren i Matador til den topmoderne leder, der både modtager coaching og selv coacher sine medarbejdere.

Der er langt fra Mads Skjern-figuren i Matador til den topmoderne leder, der både modtager coaching og selv coacher sine medarbejdere.

Coaching for ledere og coachingbaseret ledelse er udbredt i danske virksomheder og derfor udvikler kravene til chefen sig.

»Mads Skjern var kommet til kort som leder i dag,« siger cand. mag. Tobias Dam Hede, som netop har fået udgivet bogen Coaching - samtalekunst og ledelsesdisciplin, der bygger på et treårigt forskningsprojekt i sygehussektoren.

»Coaching i lederskab har gjort det sværere at være leder, fordi man skal kunne slå i bordet, men også kunne rumme at tale med andre om sig selv og med medarbejderne om deres personlige udvikling,« siger Tobias Dam Hede.

En asymmetrisk samtale

Coaching er en samtale med særlige regler, der handler om, at coachen skal stille spørgsmål, der skal få den anden til at åbne sig og reflektere. Forskeren kalder det for en asymmetrisk samtale.

»Det er ulige samtale. Bare fordi man lige har fortalt om sit problem på jobbet til coachen, får man ikke hans historie om bøvlet med konen, som man ville få i en almindelig samtale. Sådan er coachsamtalen ikke, derfor er tillid vigtigt,« siger Tobias Dam Hede.

Han har været fluen på væggen i en række coachingforløb med overlæger og sygeplejersker.

Her kunne han konstatere, at samtalen er et meget sofistikeret redskab til at få et andet menneske til at åbne sig og reflektere over egne tanker og følelser. Kun i få tilfælde lykkedes det ikke.

»Især nogle af overlægerne havde svært ved at gå ind på spillets præmisser, fordi de ikke ønskede at problematisere sig selv,« forklarer han.

Chefen skal kunne det hele

Tobias Dam Hede har også konstateret, at ledelse igennem samtale kræver nogle helt andre kompetencer hos chefen end tidligere.

»Lederen skal både rumme medarbejderens følelser og alligevel kunne hyre og fyre. Det er nærmest skizofrent,« forklarer Tobias Dam Hede og tilføjer, at det er langt mere personligt krævende at være leder i dag.

»Men der er selvfølgelig også nogle virksomheder, hvor man bare har delt det i op i to, så man har en chef, der klarer det beskidte, og så har man en anden chef, man kommer og græde ud hos, når man er blevet stresset af den barske. Det synes jeg bestemt ikke er en god løsning,« siger Tobias Dam Hede.

Om bogen

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk