Hvordan bliver en video populær på YouTube? Og hvilke greb kan du som formidler bruge for at give dine videoer bedre chancer for at blive set i havet af vlogs og tutorials?
Det er to af de spørgsmål, som Videnskab.dk’s udviklingscenter, Center for Faglig Formidling, har undersøgt gennem en vidensindsamling om YouTube.
Du kan læse den fulde udgave af rapporten her.
Center for Faglig Formidling (CFF) formidler viden om at formidle viden.
Centeret indsamler, evaluerer, udvikler og producerer viden om faglig formidling.
CFF er organiseret under Videnskab.dk.
Unge lytter til ligeværdige
Den nye rapport er en systematisk gennemgang af den forskningsviden, der på nuværende tidspunkt repræsenterer området.
Det indebærer blandt andet YouTube’s algoritmer, brugere, afsendere, genrer samt vidensformidling på YouTube - og i særlig grad, når det gælder sundhedsbudskaber.
Blandt rapportens vigtige pointer er, at særligt unge bliver mere influerede af ligeværdige end af eksperter.
De ‘små’ YouTube-kanaler, som opbygger og adresserer sit publikum, har større succes end de etablerede medier, og forskere ser kun en lille forskel mellem antallet af visninger hos fejlinformerende og sandfærdige videoer om sundhed på YouTube.
Fokus på fortælleteknikker giver bedre YouTube-formidling
En anden pointe, rapporten når frem til, er, at brugere generelt reagerer godt på anekdoter.
Hvis man eksempelvis vil formidle viden om HPV-vaccine, kan det være et nyttigt greb at tage udgangspunkt i en personlig historie.
Kombineret med faktakontrol kan fortælleteknikker sikre, at videnskaben præsenteres så engagerende og præcis som muligt.
Som det ser ud nu, er det reelt kun meget få vidensformidlende videoer på YouTube, som benytter fortælleteknikker, og i stedet er videnskaben ofte alene i fokus.
For mere viden om YouTube’s mønstre og gode, konkrete greb til vidensformidling, kan du læse rapporten.
Eller du kan kontakte projektleder bag centerets YouTube-projekt YouKnowHow, Kirstine Jacobsen ved at sende en mail til kj@videnskab.dk.