Siden 2008 har Designskolen Kolding samlet deres bæredygtighedsforskning under Laboratoriet for Design, Innovation og Bæredygtighed. Det er der kommet en lang række publikationer ud af, blandt andet om polyester og skolens undervisning i bæredygtighed.
Snart kan endnu en publikation tilføjes listen. Den handler om projektet Living Lightly, der forsøger at forene skolens bæredygtighedsforskning med lækkert tøj.
»Vi har i 10 uger været ansat til at samle op på skolens viden om bæredygtighed og give det fysisk form,« fortæller Mia Kappelgaard, der er en af tre designere bag kollektionen Living Lightly.
Den fysiske form kommer gennem en decideret tøjkollektion, som skal præsenteres på Copenhagen Design Week til efteråret.
I øjeblikket arbejder Mia Kappelgaard og hendes to kolleger Rikke Stetter og Louise Stubkjær Sørensen hårdt for at få kollektionen færdig til tiden.
Fokus på produktion og forbrug
Produktion og forbrug har været de to vigtigste fokuspunkter i arbejdet med kollektionen, fortæller Mia Kappelgaard.
Produktion i den forstand, at processen omkring produktionen skal være baseret på så få arbejdsgange som muligt og et minimum af spild.
\ Fakta
Det flotte tøj fra Living Lightly-kollektionen vil desværre ikke kunne købes, men er tænkt som en showcase af bæredygtighed.
Det indebærer blandt andet, at meget af tøjet bliver lavet i polyester, som kan nedbrydes til de to oprindelige komponenter, og så genanvendes – helt uden at miste kvalitet.
»Det er en “vugge-til-vugge-tankegang”, og man sparer ca. 84 % energi og 77 % CO2, når man regenererer polyester frem for at producere et helt nyt polyester-materiale,« fortæller Mia Kappelgaard.
Den regenerér-bare polyester betyder også, at det er fint at lave nye produkter. Bæredygtigheden behøver altså ikke gå ud over forbrugerens trang til nye ting.
Faktisk kan det i nogle tilfælde være bedre for miljøet, hvis et firma laver en jakke i nedbrydelig polyester, der kun er beregnet til få ganges brug, så forbrugeren ikke skal vaske den. Det er nemlig oftest vask, der er ansvarlig for den hårdeste miljøbelastning i et produkts liv.
Tøjet skal kunne holde
I forhold til forbrug handler det meget om, at de tre designere har fokuseret på tøj med en længere levetid. De har sat spot på godt håndværk og gammeldags skræddertradition, ligesom de har arbejdet med klassiske materialer som uld, pels og silke.
»Brugsfasen skal være lang og må ikke være belastende; eksempelvis skal det ikke behøve vask så ofte, og tøjet skal designmæssigt kunne holde mere end én sæson,« forklarer Mia Kappelgaard.
Ingen lynlås – men et ærmeblad
Et konkret eksempel på forskernes arbejde med produktion er en kjole, der er lavet i forskellige slags strik, som gør, at den kan tages af og på uden en lukkemekanisme som eksempelvis en metal-lynlås, der gør det svært at genanvende materialerne.

Et fokuspunkt inden for forbrug var, at designerne gerne ville fortælle en historie med deres tøj.
Det gør de blandt andet ved at genindføre de gammeldags ærmeblade. Det er små ’puder’, der sidder ved armhulerne og beskytter tøjet mod sved, misfarvning og lugt. Din bedstemor kender dem med garanti, og det giver tøjet en historisk dimension, fortæller Mia Kappelgaard.
Ønsker at inspirere og skabe viden
Formålet med at sætte de tre designere i gang med kollektionen har været at skabe inspiration for andre, både producenter og forbrugere, og at generere viden der bidrager til en større gennemsigtighed omkring bæredygtighed.
»Når branchen og forbrugerne skal ud og arbejde med bæredygtighed, kan det være svært i starten, for hvor skal man begynde? Man kan hurtigt miste pusten i bæredygtighedssammenhæng, da det er et stort og komplekst emne,« siger Mia Kappelgaard.
»At tage et bevidst valg om bæredygtighed kræver en viden, og den vil vi gerne hjælpe med at skabe. Vi vil gerne vise, at der er indtil flere vinkler at angribe emnet på,« forklarer hun.
Tøjkollektionen får følgeskab af en publikation, der skal formidle alle disse nye overvejelser. Her bliver den overordnede idé beskrevet, men hvert enkelt stykke tøj bliver også gennemgået, så det er muligt at finde ud af, hvordan netop den ene trøje eller den anden kjole er bæredygtig.