Udlændinge beklager sig ofte over, at dansk er et frygteligt svært sprog at lære. Nu viser ny forskning, at danske småbørn også kæmper en brav kamp for at mestre modersmålet.
Vi skal ikke længere væk end til Sverige, før at børnene har det meget lettere, når de skal lære at tale. Når de er 15 måneder gamle, har et dansk barn et ordforråd på 80 ord, et svensk barn har et ordforråd på 130 ord, og helt i toppen finder vi de kroatiske børn, som har næsten 200 ord at gøre godt med, når de skal gøre sig forståelige.
Hugge sproget op i lydbidder»Når det lille barn går i gang med at afkode det lydlige input, foregår det ved, at de brækker lydene op i sproglige enheder for eksempel ord,« forklarer Dorthe Bleses fra Center for Børnesprog på Syddansk Universitet, som står bag undersøgelsen. »Men det er sværere for et dansk barn at finde ud af, hvor der er huller i talestrømmen, altså hvor et ord stopper og et nyt starter. Det er meget tydeligere på for eksempel svensk.«
»ska vi udouludenforihauen?«
Dansk er et af de sprog i verden, som har de fleste vokaler. Desuden indeholder dansk en masse halvvokaler, altså konsonanter, der lyder som vokaler. ‘Have’ udtales som ‘haue’ – v’et bliver til et u. »På svensk siger man ‘koka’, på dansk siger vi ‘kåe’ (koge),« forklarer Dorthe Bleses.
\ Fakta
Danske børn på detektivarbejde Børnene skal derfor på et massivt lydarbejde, når de afkoder de forskellige lyde og hægter dem op på genstande i den virkelige verden.
Når vi står og fodrer ænder med et lille barn, peger vi og siger: »Se, denan« (se, det er en and). Så hvad hedder det væsen, vi peger på? Hedder det ‘nan’, ‘denan’ eller ‘and’? Det skal det lille barn have på plads for at lære ordet, og kunne bruge det aktivt.
»De lydlige reduktioner overskrider ordgrænserne på dansk. »Skal vi ud og luge udenfor i haven?« udtales som: ‘ska vi udouludenforihauen?’. Så vi reducerer lydene mere og mere, vi trækker dem sammen. Når vi så samtidig generelt har sat tale-tempoet op, så kommer børnene på hårdt arbejde,« fortæller Dorthe Bleses.
Hun har sammen med forskere i 17 andre lande set på småbørns sprogindlæring. Resultatet af undersøgelse bliver offentliggjort i Journal of Child Language. Og her er det tydeligt at de danske børn lå markant under de andre børn, hvad angår ordforråd. »Det udlignes senere, så begynder børnene at kravle deropad. Men man kan sige at danske børn til at starte med skal kæmpe hårdere for at tilegne sig dansk,« afslutter Dorthe Bleses.