Antropolog: Markedsvilkår gavner ikke sundhedssystemer
Et dansk forskningsprojekt undersøger sundhedssystemet i indiske byer. Og når indiske patienter ikke bliver sundere af hård konkurrence, kan også dansk sundhedspolitik lære noget af det.

Sundhed uden system: Indiske 'medicin-købmænd' og 'Bengali doctors' ligger på hvert gadehjørne, men hvilken behandler skal man betro sit helbred? (Foto: Jens Seeberg)

Sundhed uden system: Indiske 'medicin-købmænd' og 'Bengali doctors' ligger på hvert gadehjørne, men hvilken behandler skal man betro sit helbred? (Foto: Jens Seeberg)

Indien er nærmest et gigantisk uautoriseret 'medicinforsøg', fordi medicinalindustrien har næsten frit slag til at afprøve nye produkter på den indiske befolkning, siger lektor i antropologi ved Aarhus Universitet Jens Seeberg.

»De fattige i byerne bliver sjældent raskere af den private behandling - de bliver blot fattigere,« siger han.

Mere end 80 procent af den medicinske behandling i Indien er i dag privat, og det er udgangspunktet for det Danida-finansierede forskningsprojekt Health System Reform and Ethics, som Jens Seeberg leder.

Han har undersøgt, hvad sundhedsydelser på markedsvilkår betyder for sundheden blandt de fattige i udvalgte byer i Indien, Thailand og Indonesien, og resultatet er nedslående. I stedet for forbedringer er Indiens spinkle offentlige sundhedssystem blevet udhulet, og konkurrencen blandt de private behandlere fremmer ikke sundheden.

»De private behandlere er venlige og bliver derfor værdsat af patienterne, men hvis et medikament ikke virker, må patienten bare gå videre til den næste behandler, så systemet gør ikke behandlingen bedre,« forklarer Jens Seeberg.

I de store slumkvarterer i Delhi findes der stort set kun private behandlere, som ikke har nogen medicinsk uddannelse.

Den lokale 'medicinsælger' eller 'Bengali doctor' forhandler sig sammen med kunden frem til en cocktail af kortison, antibiotika og smertestillende medicin, der bekæmper de fleste symptomer, men alt for sjældent helbreder den underliggende sygdom. Alligevel foretrækker inderne de private behandlere frem for læger.

»Indere i slumkvarterer kender udmærket forskel på læger og kvaksalvere, men ser på lægerne med større skepsis, for en læge tager flere og dyre tests og bliver derfor mistænkt for at gå medicinindustriens ærinde. Her sikrer konkurrencen altså ikke kvalitet,« siger Jens Seeberg.

Anarki og overmedicinering

Forskellen bliver klar, hvis man sammenligner Indien med det danske sundhedssystem. I Danmark er patienten tilknyttet en fast, praktiserende læge, som henviser patienten opad i et etableret hierarki af specialister og speciallæger. Patienten følges af en sygdomshistorie og -journal, hvor lægerne overfører information til hinanden. Derfor er der tale om et system.

»I vores forskning så vi, at Indien ikke på samme måde har et sundhedssystem. Der er snarere tale om et anarki. Overmedicinering og kortsigtet behandling er almindelig, fordi patienten begynder forfra hver gang, han opsøger en privat behandler eller læge, eller derfra skal videre til en øjenlæge eller på et apotek. Behandlingen er ukoordineret, og næste skridt er aldrig klart,« fortæller Jens Seeberg.

I Indien fungerer sundhedssektoren som et netværk. Behandlere er støttet af medicinfirmaer og har økonomisk fordel af at ordinere koncernens produkter, en offentlig ansat læge anbefaler i dagtimerne operationer på sin egen private aftenklinik, og kvaksalvere og uddannede læger giver den samme symptombehandling med kortison og antibiotika, fordi patienterne efterspørger den.

Indiske erfaringer hjem til Danmark

Medicinsalg på markedsvilkår i Bhubaneswar, Indien. Hvad er konsekvenserne af den voksende private del af sundhedssystemet i Danmark? (Foto: Jens Seeberg)

Jens Seeberg kan genkende nogle generelle fænomener, som vi på trods af betydelige forskelle på Indien og Danmark også bør tænke over herhjemme.

»Vi kan se, hvordan det frie marked går efter profit. Det er godt at sælge så meget som muligt. Men det er ikke det, vi vil med sundhedsydelser. Her er det bedst at forebygge så meget som muligt, og det har medicinsælgere jo ingen økonomisk interesse i,« forklarer Jens Seeberg, der også fremhæver, at henvisninger til privatsygehuse for at nedbringe ventelister ender som statsstøtte til privat industri.

»På kort sigt hjælper operationer på privatsygehuse den enkelte hurtigt videre, men på længere sigt bliver det offentlige sundhedssystem efter alt at dømme dårligere, fordi specialister forsvinder over i den private medicinindustri til en bedre løn« siger lektoren med henvisning til den tendens, som projektet har registreret i de asiatiske lande.

Jens Seeberg understreger dog, at de danske forhold er meget forskellige fra de tre lande i Asien, som hans forskning har fokuseret på.

»Konsekvenserne er voldsomme både i Indien og i Danmark. Fordi udgangspunkterne er så forskellige, kan man ikke blot sammenligne situationen. Men alligevel hænger både lokale sygdomme og behandlinger sammen med, hvad der sker globalt,« siger han.

Vi kan se, hvordan det frie marked går efter profit. Det er godt at sælge så meget som muligt. Men det er ikke det, vi vil med sundhedsydelser. Her er det bedst at forebygge så meget som muligt, og det har medicinsælgere jo ingen økonomisk interesse i.

Jens Seeberg

I Danmark reagerer vi fx på lægemanglen ved at indkøbe dyre, udenlandske specialister - og det presser jo også prisen op i Indien. Og omvendt har overmedicinering og forkert brug af medicin allerede skabt nye resistente sygdomme.

»Det er sygdomme, der er dyre og meget svære at behandle - og de spreder sig altså også til Danmark. Samlet ser det ud til, at vi hverken får en bedre behandling eller mindre udgifter ud af et sundhedssystem på markedsvilkår,« konkluderer Jens Seeberg.

Lavet i samarbejde med Det Humanistiske Fakultet, Aarhus Universitet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk