Åbne kontormiljøer koster virksomheder milliarder
Støjende kontorlandskaber gør folk trætte og demotiverede og koster f.eks. svenske virksomheder over to milliarder kroner om året, lyder det fra nyslået svensk ph.d.

Hvis dine kolleger snakker meget og højt og over hovedet på dig, kan det sænke din produktivitet med hele ti procent. (Foto: Colourbox)

Hvis dine kolleger snakker meget og højt og over hovedet på dig, kan det sænke din produktivitet med hele ti procent. (Foto: Colourbox)

Egne kontorer er yt, åbne kontorlandskaber er in. Ikke så få virksomheder har de sidst år satset på en sådan organisering, som blandt andet skal gøre det nemmere for folk at samarbejde. Desuden er det billigere, fordi flere kan arbejde på mindre plads.

Men har du arbejdet i sådan et landskab, har du sikkert også oplevet medaljens bagside: Folk råber over skillevæggene i stedet for at opsøge hinanden. Printeren står midt i rummet og summer kontinuerligt. Kaffemaskinen slipper sine gurglende småbrag løs med ujævne mellemrum.

Ifølge en svensk ph.d.-afhandling er vi slet ikke så gode til at arbejde i larmende omgivelser, som vi måske tror.

Hvis dit arbejde kræver, at du koncentrerer dig om at lære og huske ny information, kan din effektivitet sænkes med så meget som ti procent, hvis der er megen snak rundt om dig.

Et forsigtigt estimat viser, at denne støj koster det svenske forretningsliv over to milliarder kroner om året.

Snak værre end baggrundsstøj

Gennem fire studier har miljøpsykologen Helena Jahncke set på, hvordan støj påvirker arbejdstagerne. Hun lod blandt andet studiedeltagerne forsøge sig med typiske arbejdsopgaver for en kontoransat, med forskelligt støjniveau i baggrunden.

I en opgave skulle deltagerne for eksempel bruge flere forskellige tabeller til at finde en bolig, som er bygget efter 1963, koster over 500.000 kroner og som har et areal på mindre end 63 kvadratmeter.

Netop den type opgaver, hvor du skal huske variabler og bruge dem til at lede efter rigtig information, var noget af det sværeste for deltagerne at gøre i støjende landskaber.

»Vi har set, at arbejdstagernes præstation forværres med mellem to og ti procent, hvis man kan opfatte, hvad kolleger siger i baggrunden, sammenlignet med, hvis der bare er en summen,« siger Helena Jancke i en pressemeddelelse.

90.000 norske arbejdstimer tabt

Hvis der er problemer med støj i et åbent kontorlandskab, kan virksomheden gøre forskellige ting for at afhjælpe tabet af produktivitet, fx kan de sørge for, at der er ørepropper klar til ansatte, der har brug for ro eller lave lokaler, hvor der skal være stille. (Foto: Colourbox)

Helena Jancke har opsat et enkelt regnestykke for at vise støjomkostningerne for svenske virksomheder:

Hvis man antager, at en virksomhed har 110 ansatte, som gennemsnitligt tjener 25.500 kroner om måneden, og man lægger arbejdsgiverafgift oveni, vil omkostningen ved en to procents reduktion i effektivitet føre til et tab på én million svenske kroner årligt.

Cirka 230.000 svenskere arbejder i kontorlandskaber, og dermed kan det totale tab for svensk forretningsliv løbe op til over 2,1 milliarder svenske kroner.

Norsk arbejdslivsstatistik har ikke tal over, hvad slags kontoromgivelser folk arbejder i. Det er alligevel ikke urimeligt at antage, at procentandelen af norske arbejdstagere, som arbejder i kontorlandskaber er omtrent det samme for Norge som for Sverige.

Det vil svare til omtrent 120.000 kontorlandskabsarbejdere i Norge. Med en arbejdsuge på 37,5 timer og to procent tabt effektivitet per uge per person, bliver det til 90.000 tabte arbejdstimer om ugen.

(Norge har en halv million færre indbyggere end Danmark, red.)

Mere trætte, mindre motiverede

»Dette er jo bare et estimat, baseret på gennemsnitstal,« understreger Helena Jancke til forskning.no.

»Men vi har set, at præstationen kan sænkes med mellem to og ti procent, så du kan jo sige, at vi har været ganske ’søde’ i vores regnestykke. Resultatet vil være endnu højere for mere krævende arbejdsopgaver.«

Helena Janckes studier viser også, at folk bliver mere trætte og mindre motiverede i støjende omgivelser.

Egentlig burde virksomhederne tænke mere over indretningen, inden de går i gang med at bygge nye og alt for åbne kontorer. (Foto: Colourbox)

Det kan gøre til højere sygefravær, påpeger forskeren, og de omkostninger er heller ikke taget med i beregningerne.

Lyddæmpning kan gøre snak værre

Dette er åbenbart ikke første gang, at virksomheder hører om, at støj kan være et problem i åbne kontorlandskaber. Mange har da også forsøgt at sænke lydniveauet, for eksempel ved at sætte lyddæmpende loftsplader eller skillevægge op.

Disse kan imidlertid gøre ondt værre, påpeger Helena Jancke.

»Det er forståelig tale, som var det mest forstyrrende for arbejdstagerne, altså at du kan opfatte, hvad dine kolleger siger. Og hvis man sænker baggrundsstøjen, kan det have den uheldige konsekvens, at tale kommer tydeligere frem. Så hjælper tiltagene jo ikke, men gør bare lydene mere forstyrrende,« siger hun.

»Det kan være svært at finde balancen mellem at sænke lydniveauet generelt, og samtidigt gøre det sværere at opfatte, hvad andre siger.«

Tænk på, hvad folk faktisk skal lave

Der findes en hel masse tiltag, som virksomheder kan foretage for at gøre det nemmere for de ansatte at tackle støj i åbne kontorlandskaber. Man kan have egne kontorer, der er tilgængelige til brug, hvis folk skal koncentrere sig, eller pauserum, hvor der skal være stille, så de ansatte kan koble af.

Eller det kan være noget så enkelt som, at de ansatte har adgang til ørepropper, når lydniveauet stiger for meget.

Ifølge Helena Jancke er det imidlertid langt mere effektivt at gå helt tilbage til begyndelsen.

»Man må huske på at udforme et kontor fra starten af efter, hvad det er, folk faktisk skal arbejde med,« siger hun.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.