Det mest nærliggende sted at påvirke folks madvaner er i kantiner og fastfoodsteder.
Det konkluderer forskere, som har undersøgt næringsværdien af måltider uden for hjemmet.
Forskerne påpeger, at det ikke er vores sundhed, der har motiveret os til at spise flere og flere måltider ude. Tværtimod forventer de, at denne trend medfører sundhedsrisici.
Udemåltider er en vigtig energikilde for alle aldersgrupper
Vi spiser i kantinen på arbejdet eller skolen, fra shawarmaforretninger, restauranter eller kiosker.
En mere og mere urbaniseret verden gør denne type mad mere tilgængelig, og flere og flere husholdninger med to indtægter bruger mindre tid på hjemmelavede måltider.
Forskere fra Institute of Tropical Medicine i Antwerpen i Belgien har foretaget nye analyser af 29 tidligere publicerede studier af maden uden for hjemmet. De konkluderer, at måltider uden for hjemmet er en vigtig energikilde for alle aldersgrupper, dog særligt unge og unge voksne.
Udespisning giver færre vitaminer og mineraler
Det at spise ude er desuden forbundet med et højere totalt energiindtag, mere fedt- og saltholdig kost, samt højere socioøkonomisk status.
To af de store studier, som blev analyseret, viste også, at det at spise ude er forbundet med et lavere indtag af vitaminer og mineraler som C-vitamin, jern og kalcium.
Overvægtige indikerer desuden, at det at spise ude gør det sværere at holde sig til en bestemt kost.
I Nordeuropa, hvor vi spiser meget i kantinen på arbejdet, får vi mellem 15 og 33 procent af energien fra mad uden for hjemmet.
I USA, hvor fastfood er den vigtigste kaloriekilde, får mændene 25 procent af energien udefra, mens det gælder 15 procent af kvinderne.
I Spanien, hvor folk, der spiser ude, oftest er på restaurant, kommer kun halvt så meget af energien udefra.
I Kenya, hvor folk ofte spiser fra madboder på gaden, får mændene 20 procent af deres energi uden for hjemmet.
En tredjedel af belgiere over 15 spiser mere end en fjerdedel af deres kalorier uden for hjemmet. Denne gruppe spiser også mindre frugt og grøntsager.
I Europa var der endvidere en sammenhæng mellem at spise ude og at spise søde sager.
Gav de studerende grøntsager
Forskerne lavede også et forsøg i en restaurant for studerende. Til frokost fik de studerende gratis frugt og grøntsager.
Resultatet var, at de studerende spiste 80 gram mere frugt og 180 gram flere grøntsager, end kunder som ikke fik det samme tilbud.
De spiste derudover også flere grøntsager til aftensmad.
»De lå tættere på den anbefalede daglig dosis frugt og grønt, og de spiste bedre til frokost såvel som resten af dagen. Så det er muligt at få folk til at spise sundt, selvom de spiser ude,« skriver forskerne i en pressemeddelelse.
© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm