Unik dansk hjernesamling skal afskaffes
Verdens måske største hjernesamling skal finde et nyt hjem eller destrueres. »Kortsigtet« og »ærgerligt«, siger forskere.
Hjernesamling aarhus universitet risskov 9.437 hjerner opbevaring forskning regionsråd politikere nedlægge

Regionsrådets politikere vedtog i går, at de næsten 10.000 hjerner skal kasseres eller finde et nyt hjem. (Foto: Kim Kejlberg)

Regionsrådets politikere vedtog i går, at de næsten 10.000 hjerner skal kasseres eller finde et nyt hjem. (Foto: Kim Kejlberg)

Aarhus Universitet og Region Midtjylland vil ikke længere huse en af verdens største hjerne-samlinger, der findes i kældrene under Psykiatrisk Hospital i Risskov.

Regionsrådets politikere vedtog i går, at de næsten 10.000 hjerner skal kasseres eller finde et nyt hjem.

Som Videnskab.dk skrev i en artikel i går, er beslutningen truffet på baggrund af en anbefaling fra Aarhus Universitet, der vurderer, at udgifterne ikke står mål med samlingens forskningsmæssige værdi.

LÆS OGSÅ: I dag afgøres det, om 10.000 danske hjerner skal kasseres

Men herhjemme og i udlandet er ledende eksperter chokerede og siger det stik modsatte, nemlig, at samlingen er uvurderlig og uerstattelig.

»Man må tage til efterretning det, politikerne har gjort, men, jeg synes, det er en kortsigtet beslutning,« siger professor Gregers Wegener leder af TNU (Translational Neuropsychiatry Unit), hvor samlingen opbevares og administreres.

»Jeg håber, det bliver muligt, at samlingen finder et andet hjem, hvor der er nogen, som kan sætte pris på de kvaliteter den har.«

Verdens største hjernesamling

Samlingen er en af de største i verden - måske den største - med 9.479 hjerner fra psykiatriske patienter, indsamlet fra 1945 til 1982.

Hjernerne kan give unikke indsigter i hele spektret af sindslidelser, og en del er uerstattelige, fordi de er fra før psykofarmakaernes tid, dvs., man kan studere den upåvirkede, syge hjerne.

Selvopfyldende profeti

Gregers Wegener mener ikke, at Aarhus Universitet har undersøgt materialet og det forskningsmæssige potentiale grundigt nok.

»Jeg synes ikke, man kan lave sådan en beslutning på det grundlag, de har haft,« siger Wegener.

Flere kilder siger, at Aarhus Universitet nærmest har skabt en selvopfyldende profeti ved kun at investere et meget beskedent beløb i at forske i hjernesamlingen, og det er derfor, at der ikke er kommet et stort antal forskningsartikler ud af hjernesamlingen; ikke fordi samlingen har lav værdi.

»Det bider sig selv i halen, fordi man har udsultet hjernesamlingen rent økonomisk, og nu vil man så nedlægge den,« sagde professor og overlæge ved Psykiatrisk Center Glostrup, Poul Videbech, der indtil for nyligt var leder i Risskov.

LÆS OGSÅ: Ny forskning giver præcist 3-d-billede af hjernen

Hjernesamling aarhus universitet risskov 9.437 hjerner opbevaring forskning

Samlingen rummer 9.437 beholdere med hjerneskiver i formalin. (Foto: Kim Kejlberg)

Måske til København eller Odense

Som Videnskab.dk skrev i går, er der allerede flere udenlandske forskningsinstitutioner, som har udtrykt interesse i at overtage hjernesamlingen.

Regionsrådspolitikerne lægger vægt på, at hvis andre vil overtage hjernesamlingen helt eller delvist, kan den overdrages, og den i forbindelse er man parat til at bidrage økonomisk med op til 2,3 millioner kroner, som ellers er afsat til at destruere hjernerne.

»Det gør mig meget ondt for den psykiatriske forskning i Region Midtjylland, men jeg håber, at den kommer til København. Det vil være frygtelig ærgerligt, hvis udlandet hugger en så værdifuld samling fra Danmark,« siger Poul Videbech.

Der arbejdes allerede på, at samlingen kan komme til København eller Odense, hvor henholdsvis Research Laboratory for Stereology and Neuroscience ved Bispebjerg-Frederiksberg Hospital og Retsmedicinsk Institut på Syddansk Universitet fremhæves i mødereferatet som de to mest sandsynlige danske aftagere.

LÆS OGSÅ: Tag testen: Har du en effektiv hjerne?

Viden er vigtigst

Gregers Wegener ærgrer sig over beslutning, men i sidste ende er det vigtigste videnskaben. 

»Det er jo for, at vi alle bliver klogere og bedre til at behandle. Fra min stol er der mennesker og ressourcer, som er gået til noget, der kan blive til viden, vi kan bruge en gang, og det må man ikke tabe,« siger Gregers Wegener.

»Hvis nogle andre i udlandet kan lave det, må man sørge for, at de får samlingen. Jeg synes, det vil være ærgerligt at berøve danskerne den nemme adgang til det her.«

Regionsrådspolitikerne har sat en frist til nytår til at finde en ny ejer, og det, der måtte være tilbage, bliver destrueret senest i 4. kvartal 2018, hvor Psykiatrisk Hospital skal flytte, og bygningerne i Risskov omdannes til boliger, der indgår som en del af betalingen for det nye supersygehus i Skejby.

Du kan læse mere om samlingen og se billeder af de mange hjerner i artiklen 'I dag afgøres det, om 10.000 danske hjerner skal kasseres'.

LÆS OGSÅ: Din hjerne er lydhør under dyb søvn

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk