Tvillinger knytter bånd allerede som fostre
Systematiske ultralydsskanninger af tvillingefostre har påvist, hvordan de interagerer allerede i 14. uge af svangerskabet.

Mens vi venter på de første foto af de royale tvillinger, må vi nøjes med et modelfoto. Forskning tyder på, at tvillinger begynder at knytte bånd til hinanden allerede på fosterstadiet. (Foto:iStockphoto)

Mens vi venter på de første foto af de royale tvillinger, må vi nøjes med et modelfoto. Forskning tyder på, at tvillinger begynder at knytte bånd til hinanden allerede på fosterstadiet. (Foto:iStockphoto)

Mens vi venter på, at Danmarks mest omtalte tvillinger for første gang bliver præsenteret for verdenspressen på Rigshospitalet, kan ny forskning fra Italien afsløre, at de to royale babyer sandsynligvis allerede har knyttet et stærkt bånd. De italienske forskeres resultater tyder nemlig på, at evnen til at være social findes allerede i livmoderen - og at tvillinger begynder at interessere sig for hinanden allerede i 14. uge af svangerskabet. Det skriver Scientificamerican.com.

Forskere fra Universitetet i Torino og Universitet i Parma i Italien har over en periode ved hjælp af ultralydsskanning observeret bevægelserne hos fem par tvillingefostre i 20 minutter om dagen.

Rækker ud efter hinanden

Som det fremgår af resultaterne, der er publiceret i tidsskriftet Plos ONE, opdagede forskerne, hvordan fostrene i 14. uge af svangerskabet begyndte at række ud efter deres naboer.

I de følgende uger blev antallet af bevægelser rettet imod dem selv reduceret, imens de hyppigere bevægede sig i retning af deres tvillinger.

I 18. uge brugte de mere tid på kontakt til deres partnere end til dem selv eller livmoderens væg. Næsten 30 procent af deres bevægelser var rettet mod deres ledsagere.

Bevægelser er med vilje

Disse bevægelser, såsom at stryge hovedet eller ryggen, varede længere og var mere præcise end bevægelserne rettet mod dem selv, såsom berøring af deres egne øjne eller mund.

Resultaterne tyder på, at tvillingefostre er bevidste om deres søskende i livmoderen, at de foretrækker at interagere med dem, og at de reagerer på dem på specielle måder. Tilmed lader kontakten mellem fostrene til at være med vilje og ikke blot resultat af den trange plads, siger Cristina Becchio fra Torino, der deltog i studiet.

»Disse fund tvinger os til at flytte tidspunktet for den sociale adfærds opståen.«

(link tilføjet 13.1. kl. 15.47, red.)

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.