Tvillinger knytter bånd allerede som fostre
Systematiske ultralydsskanninger af tvillingefostre har påvist, hvordan de interagerer allerede i 14. uge af svangerskabet.

Mens vi venter på de første foto af de royale tvillinger, må vi nøjes med et modelfoto. Forskning tyder på, at tvillinger begynder at knytte bånd til hinanden allerede på fosterstadiet. (Foto:iStockphoto)

Mens vi venter på de første foto af de royale tvillinger, må vi nøjes med et modelfoto. Forskning tyder på, at tvillinger begynder at knytte bånd til hinanden allerede på fosterstadiet. (Foto:iStockphoto)

Mens vi venter på, at Danmarks mest omtalte tvillinger for første gang bliver præsenteret for verdenspressen på Rigshospitalet, kan ny forskning fra Italien afsløre, at de to royale babyer sandsynligvis allerede har knyttet et stærkt bånd. De italienske forskeres resultater tyder nemlig på, at evnen til at være social findes allerede i livmoderen - og at tvillinger begynder at interessere sig for hinanden allerede i 14. uge af svangerskabet. Det skriver Scientificamerican.com.

Forskere fra Universitetet i Torino og Universitet i Parma i Italien har over en periode ved hjælp af ultralydsskanning observeret bevægelserne hos fem par tvillingefostre i 20 minutter om dagen.

Rækker ud efter hinanden

Som det fremgår af resultaterne, der er publiceret i tidsskriftet Plos ONE, opdagede forskerne, hvordan fostrene i 14. uge af svangerskabet begyndte at række ud efter deres naboer.

I de følgende uger blev antallet af bevægelser rettet imod dem selv reduceret, imens de hyppigere bevægede sig i retning af deres tvillinger.

I 18. uge brugte de mere tid på kontakt til deres partnere end til dem selv eller livmoderens væg. Næsten 30 procent af deres bevægelser var rettet mod deres ledsagere.

Bevægelser er med vilje

Disse bevægelser, såsom at stryge hovedet eller ryggen, varede længere og var mere præcise end bevægelserne rettet mod dem selv, såsom berøring af deres egne øjne eller mund.

Resultaterne tyder på, at tvillingefostre er bevidste om deres søskende i livmoderen, at de foretrækker at interagere med dem, og at de reagerer på dem på specielle måder. Tilmed lader kontakten mellem fostrene til at være med vilje og ikke blot resultat af den trange plads, siger Cristina Becchio fra Torino, der deltog i studiet.

»Disse fund tvinger os til at flytte tidspunktet for den sociale adfærds opståen.«

(link tilføjet 13.1. kl. 15.47, red.)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk