Omega-3-fedtsyren docosahexaensyre (DHA) og omega-6-fedtsyren arachidonsyre (AA) er begge væsentlige bestanddele i hjernen.
Fedtsyrerne overføres i betydelige mængder via moderkagen til barnet i den sidste tredjedel af graviditeten.
»For tidligt fødte børn går dermed helt eller delvist glip af denne overførsel. Tilskud af fedtsyrerne DHA og AA kan derfor være specielt vigtige for disse børn,« siger Ane Cecilie Westerberg.
Hun disputerede for nyligt sin doktorgrad ved Universitetet i Oslo.
Effekten af omega-3- og -6-fedtsyrer i modermælken
Ane Cecilie Westerbergs fund af fedtsyrernes mulige positive effekt på præmature børns udvikling af erkendelses- og tankemæssige funktion baserer sig på et studie, hvor 129 svært præmature børn med en fødselsvægt under 1.500 gram, fik modermælk med tilskud af en olie, der indeholdt DHA og AA.
»Vi ville undersøge tilskuddets effekt på børnenes kognitive funktion. Oveni observerede vi børnenes indtag af næringsstoffer under sygehusopholdet og deres vækst det første leveår,« kan Ane Cecilie Westberg fortælle.
Resultaterne blev sammenlignet med en kontrolgruppe, som fik en neutral olie.
Børn, som fuldførte studiet, blev inviteret til at deltage i en tyve måneders opfølgning af kognitive funktioner.
Også børnenes vækst i det første leveår blev undersøgt. 92 af 129 børn deltog i den tyve måneder lange opfølgning.
Fedtsyrer så ud til at fremme mental udvikling
»Efter børnene var blevet tyve måneder gamle, gennemførte vi to generelle test af dem. Testene er baseret på alderstilpassede opgaver,« siger Ane Cecilie Westberg.
Resultaterne fra den generelle test af kognitiv funktion viste ingen forskel mellem børn, som havde fået beriget modermælk og børn som ikke havde fået beriget modermælk.
Der blev derimod fundet en positiv sammenhæng mellem DHA-niveau i blodet ved udskrivning fra sygehuset og udfaldet af den generelle test, da babyerne var tyve måneder gamle.
Ane Cecilie Westberg præciserer: »Der kan være grund til at tro, at et højere DHA-niveau fremmer mental udvikling. Ideelt set bør resultatet følges op i en eller flere tilsvarende studier.«
Fri leg-test antydede forskel på børnene
Ud over de generelle test blev der gennemført en fri leg-test, hvor Ane Cecilie og hendes kolleger observerede de samme børn. Ved hjælp af observation ville de undersøge opmærksomheds- og koncentrationsrelaterede funktioner.
»Børnene blev filmet, mens de fik et ukendt sæt legetøj, som de kunne undersøge og lege med. Videofilmen blev derefter vurderet og fik en score af en psykologistuderende i henhold til barnets grad af fokus og opmærksom mod legen,« forklarer Ane Cecilie Westberg.
»Fri leg-observationen gav nogle interessante resultater. Det kan nemlig tyde på, at tilskuddet af DHA og AA gjorde, at børnene var mere interesserede og bedre til at beholde koncentrationen i legen. Men også her er der behov for flere studier, før kan man fastslå noget.«
Omega-tilskud som standardbehandling?
»Flere studier burde undersøge behovet for tilskud af DHA og AA til for tidligt fødte børn i tiden lige efter fødslen.«
»Hvis flere studier kan bekræfte positive effekter af tilskud til modermælksernærede, præmature børn, kan det på sigt blive aktuelt at give tilskud som standardbehandling på sygehusene,« siger Ane Cecilie Westberg.
I dag indeholder de fleste modermælkserstatninger DHA og AA på niveau med det, man normalt finder i modermælk.
Hvis det viser sig, at modermælksernærede, præmature børn har nytte af højere niveauer, kan det tænkes, at niveauet også bør forhøjes i kommercielt fremstillede modermælkserstatninger til præmature børn.
© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson