Nyt studie: Mennesker indtager mindst 50.000 partikler af mikroplastik om året
Kilde: 
06 juni 2019

Den gennemsnitlige person spiser i hvert fald 50.000 partikler af mikroplastik om året og indånder omkring samme mængde. 

Sådan lyder konklusionen i et nyt studie, der er publiceret i tidsskriftet Environmental Science and Technology - det første studie om, hvor meget mikroplastik et menneske konsumerer på et år. 

Det skriver The Guardian. 

Forskerne har sammenholdt data fra 26 tidligere studier, der har målt mængden af mikroplastik i fisk, skaldyr, sukker, salt, øl, vand og af luften i flere byer. 

Mikroplastik

Mikroplast er plastpartikler, som er mindre end cirka fem millimeter i diameter. 

De kommer fra flere kilder, som man ikke tænker over i dagligdagen, fordi de er usynlige: Kosmetik, tøj, bildæk og mange industrielle processer.

Kilder:  National Ocean Service. 

Efterfølgende brugte forskerne den amerikanske regerings retningslinjer for en sund diæt, til at udregne hvor mange partikler en person indtager på et år: 

  • For voksne er det estimeret til 50.000 mikroplastikpartikler om året.
     
  • For unge estimerede forskerne, at det er omkring 40.000 partikler.

Især det at drikke meget vand af plastikflasker kan være med til at øge mængden af plastikpartikler, som et menneske konsumerer. 

LÆS OGSÅ: Forskere: Nej, vi kan ikke konkludere, at plastik i havene påvirker den ilt, du indånder

Og tallet kan vise sig at være meget højere, fordi kun et fåtal af mad- og drikkevarer er blevet undersøgt for plastikforurening, skriver The Guardian

Det betyder, at studiet kun har berørt 15 procent af et menneskes kalorieindtag. 

»Vi har endnu ikke så stort et antal, så der er nogle store huller i dataen, som skal udfyldes,« fortæller Kieran Cox, der er ph.d.-kandidat i biologi fra University of Victoria i Canada og ledende forsker på studiet. 

Hun uddyber til The Guardian, at der endnu ikke er kendte effekter af at inhalere plastikpartikler, men der forskes i, om det kan være med til at frigive giftstoffer i kroppen ifølge The Guardian. 

Studiet er publiceret i tidsskriftet Environmental Science and Technology. 

LÆS OGSÅ: Biolog: Disse myter om plast i havet skal dø

LÆS OGSÅ: Plastik i havet ender på bunden af Arktis

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.