Mystisk stigning i ozon-nedbrydende gasser forundrer forskere
Kilde: 
17 maj 2018

Et sted i Østasien finder en nyopstartet produktion af det ulovlige og ozon-nedbrydende CFC-gas sted.

Det har et hold forskere ved US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) netop opdaget, efter de observerede en bekymrende stigning i atmosfæriske CFC-gasser, skriver theguardian.com.

Forskerne ved det amerikanske NOAA, som hele tiden holder øje med kemikalier i atmosfæren, blev ifølge The Guardian chokerede over det høje niveau af CFC, som ellers har været forbudt siden Montreal-protokollen i 1980’erne.

Før forbudet blev CFC-gasserne brugt til at fremstille skum-materialer til møbler og bygninger samt kølemidler.

Hvis ikke der bliver sat en stopper for gas-udledningen snart, kan det blive kritisk for ozonlaget, som ellers langsomt er ved at gendannes.

Opdagelsen satte derfor straks gang i et større detektivarbejde, hvor forskerne først undersøgte, om det høje niveau kunne skyldes en skæv fordeling af CFC-gasser i atmosfæren, om gasserne stammede fra gamle materialer, eller de var et biprodukt fra en anden produktion.

Men efter alle tre årsager kunne udelukkes, stod det klart, at der et eller andet sted foregår en spritny produktion af CFC.

Hvem, der er syndebukken, står endnu ikke klart for forskerne, som fortsat leder efter den konkrete kilde til miljøsvineren. Indtil videre kan de spore udledningen til et sted i Østasien.

naa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.