Mænd bliver blødere med alderen
Manden stopper ikke med at være et seksuelt væsen, selv om kroppen bliver gammel, men han finder nye måder at elske på.

Forskning viser, at mænd bliver blødere med alderen – både fysisk og psykisk - og at dette gør, at mænd begynder at prioritere anderledes. (Foto: Colourbox)

Forskning viser, at mænd bliver blødere med alderen – både fysisk og psykisk - og at dette gør, at mænd begynder at prioritere anderledes. (Foto: Colourbox)

»Seksualitet blandt ældre mennesker er tabubelagt. Der findes flere film, der skildrer kærlighedsrelationer mellem gamle mennesker, men de tager ikke seksuelle relationer op,« siger Linn Sandberg.

Linn Sandberg forelæste i foråret under seminaret ’Threatening masculinities, Threatening Men’, afholdt af Senter for kvinne og kjønsforskning (SKOK) ved Universitetet i Bergen, Norge.

Hun tog udgangspunkt i sin ph.d.-afhandling fra 2011, som handlede om ældre mænds maskulinitet og seksualitet. Et af spørgsmålene, hun stillede i afhandlingen, var, hvordan ideen om den gamle mands seksualitet kan udfordre synet på maskulinitet.

»Den aldrende mand bliver enten set som aseksuel, eller som det typiske billede af ’den gamle gris’,« fortæller hun.

Linn Sandberg ville finde ud af, hvad der rører sig mellem disse stereotyper og hvordan mænd ser på deres egen seksualitet. Hun har interviewet mænd født mellem 1922 og 1944.

Intimitet og berøring er vigtige

»Alle, jeg interviewede, er heteroseksuelle og i parforhold. Det viser sig, at intimitet og berøring er vigtig for mænd og et tegn på heteroseksualitet,« siger hun.

Linn Sandberg fandt ud af, at manden ikke stoppede med at være et seksuelt væsen, selv om kroppen blev gammel, men at han derimod fandt nye måder at elske på.

Fakta

Linn Sandberg er postdoc ved Linköpings universitet. I maj 2011 afleverede hun doctorafhandlingen 'Getting Intimate: A Feminist Analysis of Old Age, Masculinity and Sexuality'.

»De fortalte, at de opdagede forskellige sider ved sig selv, og at alderdommen skabte helt nye rum for maskuliniteten og som elskede. De mente selv, at de blev mere betænksomme, uegoistiske og blødere. Hvordan det at blive gammel udfordrer vores syn på maskuliniteten, er noget, jeg arbejder meget på, men som jeg ikke har fundet entydigt svar på,« fortæller hun.

Linn Sandberg fandt ud af, at når helbredet svigter på nogle områder, fungerede specielt berøring og intimitet som forstærkere i forholdet og fik en ny betydning for det seksuelle samliv.

»En af dem fortalte om, hvordan han ikke kunne have pres på knæene mere. Det gjorde, at han og konen måtte finde nye måder at være intime på.«

Hvordan påvirker alder maskuliniteten?

Linn Sandberg trækker paralleller mellem, hvordan gamle mænd ændrer sig mod slutningen af livet og stereotype ideer om femininitet. Gamle mænd bliver ganske enkelt blødere, både fysisk og psykisk.

»Jeg fandt nogle interessante paralleller. Kroppen bliver mere passiv og afhængig af andre. Dette præger også forholdet. Men mandekroppen bliver også blødere og rundere. Den hårde ’falliske’ krop forsvinder. Hvordan ser gamle mænd på disse erfaringer om, hvad der sker med kroppen?«

»Jeg ønsker at undersøge, om der ligger en konflikt i det, de oplever, eller om der kan være potentiale her. Her ligger der et spændingsforhold. Alderdommen kan være en trussel mod maskuliniteten, og hvordan kan dette udfordres?« siger hun.

Men gamle mænds seksualitet kan også være truende.

Hårfin grænse mellem 'sexet senior' og gammel gris

Når helbredet svigter på nogle områder kan berøring og intimitet forstærke forholdet og få en ny betydning for det seksuelle samliv. (Foto: Colourbox)

Linn Sandberg mener, at mandlighed er noget foranderligt og komplekst. Det at være passende seksuel i forhold til alder er også vigtigt. Hun mener, at rammerne for alderdommen måske er blevet for snævre. I meget litteratur om alderdom bliver der lagt op til, at seniorerne skal være aktive, fortsætte som altid og være produktive. Men hvad føler de ældre selv i forhold til dette billede?

»Jeg er lidt kritisk over for denne idé om ældre som utroligt aktive, og hvor ingen må mærke, at de ældes. Dette ’ideal’ passer kun til nogle få gamle. Vi ser det også ekstra tydeligt med, hvordan Viagra og andre farmaceutiske midler skal holde ældre både ungdommelige og hårde.«

»Før var det mere almindeligt, at erektionen forsvandt, nu skal ældre være ’sexy seniors’, som er aktive, rejser, er med i organisationer og har en masse sex. Men der er en hårfin balance mellem at være ’sexy senior’ og ’gammel gris’,« fortæller hun.

Mænd bliver mere betænksomme

Linn Sandberg oplevede, at mange af mændene havde et andet syn end disse to fremherskende billeder, og også et positivt syn. Ved siden af at blive interviewet, skrev de også ’kropsdagbøger’, som forskeren læste.

»Kropslige forandringer påvirker intimitet og forandrer måden, mænd er sammen med kvinder på. Begæret er der fortsat, men varme og intimitet bliver vigtigere end at være hård. Det er ikke bare samleje, som tæller, og de prioriterer derfor anderledes. Denne prioritering fører til, at de er blevet mere betænksomme, og mændene fortalte, at kvinderne sætter pris på det,« siger hun.

Flere mente, at alderdommen åbner op for mere følsomme sider hos en del mænd. Det, at kroppen er blød og at man er mere afhængig af andre, åbner op for positive erfaringer ved egen krop.

»En fortalte om, hvad der skete, når han fik behandling for kræft. Han begyndte at få bryster. Selv syntes han, det føltes som at miste sin maskulinitet. Men hans kone sagde, at hvis det ikke havde været for brysterne, så havde hans mave set stor ud. Og så kunne hun lide det, syntes det var sexet og fint. Når hun så den bløde krop og kunne lide den, kunne han også lide den bedre,« afslutter Linn Sandberg.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk