Influenzaen kommer! Sådan undgår du at blive smittet
Meget tyder på, at rene hænder er den mest effektive vej til at forblive rask. Forskere har nemlig haft succes med et elektronisk system, der registrerer håndhygiejne.
Influenza sæson undgå smitte håndhygiejne vaske hænder

God håndhygiejne nedsætter ikke kun risikoen for at få influenza, men også andre smitsomme sygdomme såsom forkølelse og maveinfektioner. (Foto: Shutterstock)

God håndhygiejne nedsætter ikke kun risikoen for at få influenza, men også andre smitsomme sygdomme såsom forkølelse og maveinfektioner. (Foto: Shutterstock)

Der er mange hyggelige ting ved efterår og vinter, men influenza er ikke en af dem.

Risikoen for at få influenza er til stede året rundt, men flere smittes i denne mørkere periode af året.

Det er dyrt for samfundet på grund højt sygefravær, men influenza kan også have alvorlige menneskelige konsekvenser for særligt de ældre borgere og personer med svækket immunforsvar.

Smitte med influenzavirus lyder måske harmløst, men faktisk får omkring 1 ud af 5 danskere influenza hvert år, og mellem 1.000-2.000 dør af det. I Europa dør op til 70.000 mennesker om året af influenza.

Men det er ikke kun patienterne, som det går ud over. Personalet på hospitaler og plejehjem bliver også smittet. Det kommer blandt andet til udtryk i højere sygefravær på arbejdspladserne.  

To af artiklens forfattere arbejder i Konduto ApS, som er virksomheden bag det elektroniske hygiejnesystem, der var med i det store danske hygiejneprojekt, der omtales i artiklen.

Rebekah Alexander er fuldtidsansat i Konduto og Marco Bo Hansen er medejer af Konduto.

Hvad kan du gøre for at undgå influenza?

Det er heldigvis muligt at forebygge influenza. Du skal være omhyggelig med at vaske hænder eller bruge håndsprit samt hoste og nyse i engangslommetørklæder og ærmer og ikke i hænderne.

Derudover skal du undgå tæt kontakt med syge personer, og undgå at røre ved øjne, næse eller mund uden at have vasket hænder eller brugt håndsprit.

Du tænker nok, at disse råd lyder ganske banale – men forskning tyder på, at de virker.

Symptomer på influenza
 • Influenza er en betændelse i luftvejene, der skyldes influenzavirus.
 • Virussen er meget smitsom og smitter via små dråber fra eksempelvis hoste og nys og via håndtryk.
 • Influenza giver feber (temperatur over 38°C), muskel- og ledsmerter, kulderystelser, hovedpine, ondt i halsen og i nogle tilfælde opkastning og diarré.
 • Det tager mellem 1-4 dage, fra man bliver smittet, til man bliver syg.
 • Varigheden af influenza er normalt 1-2 uger med relativ høj feber den første uge. Træthed og hoste varer gerne lidt længere.
 • For de allerfleste forløber en influenza helt ukompliceret, men især ældre og svage kan få alvorlige komplikationer, der kan føre til hospitalsindlæggelser og dødsfald.

(Kilde: Sundhedsstyrelsen)

Elektronisk system forbedrede hygiejne med 60 procent

I et dansk hygiejneprojekt, som vi har gennemført på blandt andet Bispebjerg Hospital, kan vi se, at der er et ganske lavt sygefravær blandt personalet, netop i de måneder, hvor de har et højt hygiejneniveau.

Vi har registreret personalets håndhygiejne med et elektronisk hygiejnesystem, som automatisk indsamler data og efterfølgende sammenligner hygiejneniveauet med personalets sygefravær (anonymiseret).

I løbet af projektet har personalet forbedret håndhygiejnen med omkring 60 procent ved kontakten med patienterne.

Det vil sige, at langt mere personale har husket at bruge håndsprit før og efter kontakt med patienterne. I perioden med højt hygiejneniveau har personalet også det laveste sygefravær sammenlignet med de præcis samme måneder de fem foregående år.

Dog er det uvist, om den forbedrede håndhygiejne er den direkte årsag til det lave sygefravær, eller om andre faktorer spiller ind.

nys influenza smitte luft hygiejne

Influenza smitter blandt andet gennem nys. Når man nyser, udstødes op til 40.000 mikroskopiske dråber ud til 2-3 meters afstand med en fart på cirka 150 km/t. (Foto: Shutterstock)

Hvorfor virker håndhygiejne så effektivt?

Influenza smitter og spredes ved, at du indånder viruspartiklerne eller får dem på hænderne og derefter rører ved øjne, næse eller mund.

Influenza smitter også ved direkte kontakt som håndtryk, kys og anden tæt kontakt.

Skulle uheldet være ude, og du har fået influenza, så skån dine kolleger for smitte ved at blive hjemme fra arbejde.

God håndhygiejne nedsætter ikke kun risikoen for at få influenza, men også andre smitsomme sygdomme såsom forkølelse og maveinfektioner, der giver opkastning og diarre.

Bedre håndhygiejne på hospitaler hjælper faktisk også mod antibiotika-resistens, som flere af os har skrevet om i denne Forskerzonen-artikel

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Vacciner og vitamintilskud er godt – men håndhygiejne er bedst

Der er flere ting, som du kan gøre for at undgå influenza.

God håndhygiejne er dog den nemmeste og mest effektive metode til at undgå smitte og spredning af influenza. Derudover kan vaccination nedsætte risikoen for at få influenza ganske betydeligt.

En vaccination er dog ingen garanti for, at du ikke bliver smittet med influenza, men risikoen nedsættes.

Grunden er den, at der findes mange forskellige influenzatyper, og man kan ikke vaccinere mod dem alle, fordi influenzavirus løbende ændrer sig (muterer).

Det betyder, at der hvert år udvikles vacciner mod de influenzatyper, som Verdenssundhedsorganisationen (WHO) tror, vil komme i omløb. Det betyder også, at man skal vaccineres hvert efterår.

Folk med D-vitamin-mangel har større risiko for influenza

En nylig stor undersøgelse har også vist, at du har større risiko for at blive smittet med en øvre luftvejsinfektion, herunder influenza, hvis du har D-vitamin-mangel.

I undersøgelsen fandt man ud af, at et dagligt D-vitamin-tilskud kan beskytte patienter mod øvre luftvejsinfektioner.

Særligt patienter med udtalt D-vitamin-mangel havde gavn af D-vitamin-tilskud.

D-vitamin fås normalt gennem kosten og bliver også dannet i huden i sommerhalvåret, hvorfor de fleste personer har et normalt niveau i kroppen.

Det kan derfor ikke anbefales, at alle får D-vitamin-tilskud om vinteren. Men hvis du har symptomer på D-vitamin-mangel såsom muskeltræthed og muskelsmerter samt tilbagevende luftvejsinfektioner, bør du gå til lægen.

Diagnosen stilles ved at måle mængden af D-vitamin i blodet og kan altså måske forhindre, at den næste influenza rammer dig.

Men god håndhygiejne er stadig den allerbedste kur. 

I denne video kan du se, hvordan du vasker hænder korrekt. (Det er dog en god ide at slukke for vandet, når du ikke bruger det.) (Video: Foedevarestyrelsen)

Behandling af influenza
 • Ved høj feber er det vigtigt at drikke meget væske. Ellers behandles influenza som en almindelig forkølelse.
   
 • Man kan eventuelt bruge febernedsættende og smertestillende midler, hvis man har det skidt. Midlerne virker på symptomerne, men forkorter ikke sygdomsforløbet.
   
 • Antibiotika hjælper kun på bakterier og har derfor ingen effekt mod influenzavirus.

(Kilde: Sundhed.dk)

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk