For mange dør efter anfald af åndenød

Annonce:

Der er brug for bedre hjælp til patienter, der får anfald af åndenød, viser ny forskning.

Patienter med åndenød har nemlig en væsentligt højere dødelighed end andre patienter, der ringer 112 og beder om en ambulance, skriver Præhospitalet i Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

\ Om åndenød

  • Følelsen af, at man har svært ved at få luft. Lidt som når man løber op ad en meget stejl bakke, men åndenød som sygdom optræder langt hurtigere end ellers, og oftest også når man er i hvile.
  • Mulige underliggende sygdomme kan eksempelvis være hjertesvigt, kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), astma, blodmangel eller blodpropper i lungerne.

Kilde: Præhospitalet i Region Midtjylland og Aarhus Universitet

Et nyt, dansk studie har undersøgt dødeligheden hos 142.000 pateinter, der har tilkaldt en ambulance. 10.000 af opkaldene drejede sig om åndenød eller vejrtrækningsbesvær.

Hos dem med åndenød som primært symptom er dødeligheden efter 1 år 28 procent, mens den er 8,5 procent hos patienter med brystsmerter og 7,8 procent hos patienter, der har været ude for en ulykke.

Det er kun patienter, der er fundet bevidstløse eller med hjertestop, der har en højere dødelighed end dem med åndenød. Deres dødelighed er på 55 procent.

De danske forskere har taget højde for, at patienter med åndenød ofte er ældre og har andre underliggende sygdomme, og de finder stadig, at dødeligheden generelt er højere.

»Den nye viden viser, at vi i sundhedsvæsenet skal blive bedre til at hjælpe denne gruppe patienter. Vi skal blandt andet finde ud af, hvordan vi kan blive bedre til at diagnosticere allerede i ambulancen, så vi på et tidligere tidspunkt kan finde årsagen til åndenød og dermed hurtigere kan give den rigtige behandling til patienten. Det vanskelige for os er, at åndenød kan være et symptom på både hjertesygdomme, lungesygdomme og en række andre sygdomme, og at denne gruppe patienter ofte kan have flere forskellige sygdomme samtidig,« forklarer ph.d. Morten Thingemann Bøtker, der står bag undersøgelsen.

Annonce:

Desuden kan en del af løsningen på problemet være, at borgerne bliver mere bevidste om symptomer, så flere søger læge i tide.

Studiet er offentliggjort i Annals of Emergency Medicine.

ele

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts