Dyrlæger lærer at operere på bamser
Kommende dyrlæger lærer mere, når de starter med at operere tøjbamser. Dansk forsker har lavet bamsemodeller til de studerende på Univseritetshospitalet for Familiedyr og forsket i de studerendes indlæring under bamseoperationerne.

En stor, blød hundebamse er med til at gøre studerende mindre nervøse og dermed lære bedre. (Foto: Stine Sofie Ankerbo)

En stor, blød hundebamse er med til at gøre studerende mindre nervøse og dermed lære bedre. (Foto: Stine Sofie Ankerbo)

 

Universitetshospitalet for familiedyr er et nyt dyrehospital, der netop er åbnet. Rikke Langebæk er dyrlæge og ph.d. studerende på stedet og viser de nye lokaler frem.

»Der er blevet plads til en rigtig operationsstue til dyrlægestuderende. Det er vigtigt, at undervisningen foregår i et autentisk operationsmiljø, så de studerende bliver fortrolige med de fysiske omgivelser og omgangsformen«.

Udstyret er godt nok ægte, men de studerendes patienter er i første omgang bamsehunde. Det har nogle klare fordele, mener Rikke Langebæk.

»Det er på flere måder mere etisk forsvarligt. For det første sparer vi forsøgsdyr. For det andet giver operation på tøjdyrsmodellerne de studerende en mere tryg start på kirurgien«.

Bamse-Lab giver positivt undervisningsmiljø

Mødet med en operationsstue fyldt op med tøjbamser får de studerende til at trække på smilebåndet frem for at blive nervøse. Nervøsitet hæmmer indlæring, og derfor mener Rikke Langebæk, at en tryg – og måske ligefrem sjov – indlæringssituation kan gøre de studerende til bedre kirurger.

»De studerende kan afprøve forskellige standard-operationer på tøjbamserne, f.eks. at lægge en afsnøring omkring blødende kar, lægge venekateter ind, drop, tage blodprøver og lære at lægge det rigtige snit uden – i bamsemodellens tilfælde – at ballonen springer«.

Den barske operationsstue i Bamse-Lab. (Foto: Stine Sofie Ankerbo)

Bamse-Labs korrekte betegnelse er 'færdighedslaboratoriet', og Rikke Langebæk har selv opfundet og konstrueret hundemodellerne, så de kan anvendes til undervisning.

 

Bamsehunde har ballon i maven

En af bamsemodellerne har en ballon i maven, og Rikke demonstrerer, hvordan man skal lægge snittet uden at punktere ballonen.

»Ballonen forestiller indre organer, som man skal passe på ikke at beskadige, når man skærer bugen op«.

I forskningsprojektet har Rikke Langebæk sammenlignet indlæringen mellem undervisningen i færdighedslaboratoriet og de traditionelle undervisningsmetoder. Den traditionelle undervisning bestod ofte af lange teoretiske gennemgange, inden de studerende fik alt for kort tid til at afprøve teorien på døde dyr.

»Jeg har kunnet påvise, at de studerende, som har øvet sig i færdighedslaboratoriet, er mindre nervøse, end de der forbereder sig på traditionel vis«.

Rikke Langebæk har undervist dyrlægestuderende i mere end 15 år og har derfor oplevet mange nervøse studerende.

Hun argumenter for, at negative følelser hæmmer indlæring og kreativitet. Derfor er det vigtigt, at de studerende kan starte med at øve sig på tøjdyr, for det skaber mindre nervøsitet. 

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.