DTU: Fiskeolie er ikke rådden
DR1-programmet 'Kontant' såede for nylig tvivl om kvaliteten af fiskeolie. I videoen herunder giver DTU Fødevareinstituttet programmet modsvar og forklarer, hvordan man producerer og renser fiskeolie.

I foredraget gennemgår Charlotte Jacobsen hvordan fiskeolierne produceres og oprenses, og kvalitetskravene til fiskeolien i forhold til harskning. (Video: DTUdk)

I foredraget gennemgår Charlotte Jacobsen hvordan fiskeolierne produceres og oprenses, og kvalitetskravene til fiskeolien i forhold til harskning. (Video: DTUdk)

DR 1's program 'Kontant' handlede den 13. november 2012 om harske fiskeolier.

Programmet satte spørgsmålstegn ved produktionen og kvaliteten af fiskeolier på det danske marked.

(Læs også artiklen, som Videnskab.dk skrev i den forbindelse: 'Hvordan får man omega-3 uden at spise harsk fiskeolie?')

Nu kommer DTU Fødevareinstituttet med et modsvar. I en udsendelse fra Danskernes Akademi og i et fagligt notat om produktion, kvalitet og anvendelse af fiskeolie, svarer de på flere af de spørgsmål, som tv-programmet stillede i november sidste år. Det skriver Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.

Fiskeolier skal være lavet af friske fisk

Ifølge DTU, stiller EU krav til fiskeolier, der skal spises af mennesker. De skal være lavet af friske fisk, så de er egnede til mennesker.

EU stiller krav både til opbevaring og hvor lang tid, der må gå før anvendelse.

Når fiskeolie bliver lavet, bliver alle mikroorganismer fjernet fra råolien.

Fiskeolie til mennesker gennemgår også en oprensningsproces, som skal fjerne forskellige andre uønskede stoffer i olien – for eksempel jern, kviksølv og dioxiner. Og ikke mindst frie fedtsyrer, som ellers giver olien en bitter smag, og gør den mere tilbøjelig til at harskne.

Fakta

Danskernes Akademi sendes på DR2 og har til formål at formidle viden direkte til alle unge og voksne danskere.

Akademiet byder på forelæsninger, reportager og dokumentarprogrammer og spænder over emner lige fra menneskets psykologi over kulturens mangfoldighed til historiske perioder og andre spændende temaer.

»Produktionsprocesserne sikrer, at alle mikroorganismer er dræbt. En fiskeolie kan altså ikke være mikrobiologisk fordærvet, og det er derfor forkert, når Kontant nævner, at fiskeolierne i programmet var rådne. Harskning har heller intet at gøre med, om olien er mikrobiologisk fordærvet eller rådden,« påpeger professor Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet.

Fiskeolie er sundt for hjernen

Fiskeolier har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer, som de sidste 30 år har vist sig at have en gavnlig effekt på vores sundhed.

Forskerne mener, at fedtsyrerne kan hjælpe med at forebygge udvikling af hjertekarsygdomme, og at de kan virke blodtrykssænkende og reducere fedtindholdet i blodet.

Omega-3 fedtsyrerne spiller derudover en vigtig rolle for vores hjernes funktion og for at bibeholde et normalt syn.

Selv harsk fiskeolie indeholder ifølge videoforedraget fra DTU fødevareinstituttet stadig størstedelen af de sundhedsgavnlige stoffer.

Store mængder harsk fiskeolie kan være skadeligt

Videnskabelige undersøgelser peger imidlertid på, at de stoffer, som dannes, når en fiskeolie bliver harsk, kan have sundhedsskadelige effekter i en vis koncentreret dosis.

»Hvor harsk en olie må være, før den eventuelt giver sundhedsmæssige problemer hos mennesker, som dagligt tager fiskeolie som kosttilskud, mangler vi præcis viden om. DTU Fødevareinstituttet vurderer dog på baggrund af vores nuværende viden, at de fiskeolier, vi har undersøgt for Kontant, ikke er sundhedsskadelige i de doser, forbrugerne tager dem,« siger Charlotte Jacobsen.

»Producenterne af fiskeolie bør sikre, at de fiskeolier, forbrugerne køber, er af den bedst mulige kvalitet og fremstillet efter optimale udvindings- og oprensningsmetoder, som både fjerner mikroorganismer og uønskede stoffer – deriblandt dem, som gør olien harsk,« tilføjer DTU-professoren.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk