Der er ingen beviser for, at detox-kure virker
Danskerne har kastet deres kærlighed over detox-kure med juicer, tarmskylninger og smalle diæter. Det har de gjort, på trods af at der ikke findes nogen videnskabelige beviser for, at noget af det på nogen måde virker.
detox

Der er ikke mangel på forslag til, hvordan man med 'detoxing' kan rense ud i kroppen og få et sundere og bedre liv. Men forskere har ikke meget fidus til ideen om at detoxe. Kroppen klarer det ganske selv. (Foto: Shutterstock)

Der er ikke mangel på forslag til, hvordan man med 'detoxing' kan rense ud i kroppen og få et sundere og bedre liv. Men forskere har ikke meget fidus til ideen om at detoxe. Kroppen klarer det ganske selv. (Foto: Shutterstock)

Lad os bare være ærlige: Det skorter ikke på mirakelkure, som på den ene eller anden måde har fået sneget ordet ’detox’ ind et eller andet sted.

Historien kort:
 • Der mangler beviser for, at såkaldte detox-kure virker.
 • Man skal tænke sig om, inden man går på en detox-kur.
 • Kroppen er designet til at rense sig selv for giftstoffer, og det hjælper juicer eller andre detox-kure ikke på.

Det kan dreje sig om detox-kure, hvor man kun må drikke økologiske detox-juicer morgen, middag og aften, kun må spise bestemte økologiske grøntsager, skal drikke helt usædvanligt store mængder vand og måske kombinere det hele med en detox-tarmskylning med mælketidsel og urteekstrakter for at få tømt helt ud i kroppens ophobede mængde af giftstoffer.

Men hvad er egentlig op og ned i detox-trenden, og hvad virker, og hvad virker ikke?

For at finde ud af hvad der er hoved og hale i tingene, har vi bedt et par forskere om at forholde sig til detox-kurene og give deres mening til kende.

Vi kan med det samme afsløre, at forskerne ikke har meget fidus til nogen af ideerne.

Detox-kure sælges af kvaksalvere

Starter vi med at kigge på princippet i detox-kurene, er ideen, at kroppen ophober giftstoffer, og at man så kan udrense de giftstoffer, lad det være pesticidrester, kemikalier eller andet, på forskellige måder:

 • Vandfortynding. Ideen er, at man undlader at spise fast føde og samtidig drikker en masse vand og juicer, så affaldsstofferne både bliver fortyndede i kroppen og tisset ud.
 • Detox-diæter, hvor man skal undlade at spise praktisk talt alt andet end nogle udvalgte frugter og grøntsager, som selvfølgelig skal være økologiske.
 • Tarmskylninger, hvor affaldsstofferne decideret spules ud af endetarmen.
 • Detox-te eller detox-juicer. Nogle teer og juicer har efter sigende udrensende virkninger.

Selve begrebet 'detox' er dog i sig selv et stridspunkt. Det kan man blandt andet læse i en artikel i The Guardian:

»Lad det være klart, at der er to former for detox. Den ene er respektabel, mens den anden ikke er,« udtaler professor emeritus ved Exeter University, Edzard Ernst til The Guardian.

»Den respektable er en medicinsk behandling af folk med livstruende stofafhængighed. Den anden er, at ordet er blevet kapret af entreprenører, kvaksalvere og charlataner, som prøver at sælge falske behandlinger, som efter sigende renser kroppen for giftstoffer.«

Kan trække vitaminer ud af kroppen

Hvis vi vender de forskellige former for detox-kure én efter én, er vandfortyndingskure et populært valg blandt folk, som sværger til en gang imellem at blive udrenset.

Kurene består typisk af vand, juice og te og så lidt mere vand, juice og te i en uge eller mere. Nogle kure anbefaler et minimum af ti dage på vand, juice og te.

Tanken lyder ifølge Jens Rikardt Andersen, der er lektor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, besnærende, men han ser alligevel nogle problemer i at kaste sig ud i sådan en kur.

Blandt andet påpeger han, at kroppen ikke er selektiv, når det kommer til at fortynde giftstoffer. Så hvis man er lykkedes med at fortynde mængden af giftstoffer i kroppen, er man formentlig også lykkedes med at fortynde mængden af en helt masse andre stoffer, som er gavnlige for os.

Det gælder blandt andet mineraler og vitaminer, der sammen med eventuelle giftstoffer ryger ud med urinen.

»Det er min fornemmelse, at mange af de her detox-kure omhandler en fortynding af mængden af giftstoffer i kroppen, men selvom det måske lyder besnærende, skal man huske på, at man så samtidig fortynder mængden af vitaminer og mineraler, og det er ikke så godt, fordi dem har vi brug for,« siger Jens Rikardt Andersen.

Nogle skal holde sig fra detox-kure

Specielt er Jens Rikardt Andersen bekymret for, at mennesker med i forvejen lave depoter af mineraler og vitaminer kaster sig ud i detox-kure. Det gælder eksempelvis syge, ældre og gravide.

Mennesker har en ådselslever
 • Mennesker har, hvad Jens Rikardt Andersen kalder en ådselslever. Det vil sige, at vores lever fra naturens side er designet til at håndtere store mængder giftstoffer.
 • Det gør leveren blandt andet ved først og fremmest at fokusere på at tage giftstoffer ud af kroppen, før den koncentrerer sig om noget andet.
 • Blandt andet derfor kan leveren forholdsvis hurtigt udrense effekten af en våd aften i byen, da alkohol jo er et giftstof.

Det samme gælder børn og unge, der vokser og derfor skal bruge en masse mineraler og vitaminer.

Han fortæller, at han ikke har kendskab til nogen videnskabelige studier, der peger på, at den type kure virker, men at han omvendt heller ikke har set nogen studier, som viser, at de ikke virker.

»Som videnskabsmand må jeg sige, at vi ikke ved, om de virker. Som læge vil jeg dog være bekymret, hvis syge, ældre eller unge kaster sig ud i den slags kure. Omvendt vil jeg ikke være så bekymret, hvis en gennemsnitlig dansker i slutningen af tyverne prøvede det af, hvis han eller hun ellers er sund og rask,« siger Jens Rikardt Andersen.

Man kan ikke detoxe sådan

Kigger man på detox-diæterne, hvor forskellige former for detox-føde- eller drikkevarer lover at udrense kroppen for giftstoffer, er det også meget tvivlsomt, om de har en effekt.

Et studie fra 2014, hvor forskere undersøgte den tilgængelige litteratur på området, viste, at der ikke er mange beviser for, at den type kure virker.

Blandt andet konkluderede forskerne, at de få forsøg, der har vist, at nogle kommercielt tilgængelige detox-kure har en effekt, er behæftede med videnskabsmetodiske fejl, som gør dem utroværdige.

Andre studier peger på, at koriander og nori-tang kan have afgiftende egenskaber, men disse studier er lavet på dyr og er derfor ikke særligt relevante for mennesker.

»Efter vores bedste overbevisning findes der ingen kontrollerede forsøg, som undersøger effektiviteten af kommerciel afgiftning i mennesker, men det er et område, som kræver mere fokus, så forbrugerne kan blive informeret om potentielle fordele og risici ved detox-kure,« skriver forskerne i deres studie.

Kroppen renser sig selv glimrende

At detox-kurene, der involverer forskellige føde- og drikkevarer, formentlig ikke har nogen gavnlig effekt, skyldes, at det ikke lige sådan er til at ændre på et system, der allerede er optimeret i forhold til at fjerne giftstoffer gennem millioner af års evolution – her snakker vi om menneskekroppen.

Nyrerne, tarmen og leveren er designet til netop at eliminere giftstoffer fra kroppen, og med mindre man lider af alvorlige sygdomme, er organerne vanvittigt gode til at gøre netop det.

Det vil sige, at når vi spiser et eller andet, der indeholder giftstoffer, skiller kroppen sig af med dem, så hurtigt som den overhovedet kan.

Her hjælper det ikke at drikke en gojibær- og mælkebøtteblade-te eller en juice med selleri og tranebær.

»Kroppen renser sig selv for de stoffer, som den ikke har brug for, og kroppens kapacitet for at gøre det er meget stor. Har vi ikke brug for stofferne, eller er de skadelige, forsvinder de ud af kroppen som urin, afføring eller udåndingsluft,« fortæller professor Bente Klarlund fra Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet. 

»Det er forkert at tro, at man helt konkret kan skylle sundhedsskadelige stoffer ud af kroppen gennem en diæt.«

Detox kan give usunde mere sund mad

Bente Klarlund stiller ikke spørgsmålstegn ved, at nogle mennesker kan få det bedre af at være på en detox-kur, men hun konstaterer, at der ikke er noget videnskabeligt belæg for at tro, at menneskekroppen er en affaldstank, som skal skylles og spules i ny og næ.

At nogle mennesker måske får det bedre af en detox-kur, skyldes nok ikke detox-kuren i sig selv, men derimod det, som de normalt spiser.

Lever man af Big Macs og cola, og skifter sin normale kost ud med salat og rødbedejuice i en uge, bør det ikke komme som en overraskelse for nogen, at man kan komme til at føle sig mere energisk og frisk.

Det har dog ikke noget med afgiftning at gøre.

Som den meget respekterede lægefaglige forskningsinstitution Mayo Clinic skriver om emnet på deres hjemmeside:

»Det skyldes måske, at mange detox-diæter eliminerer forarbejdede fødevarer med høje niveauer af fedtstoffer og sukkerstoffer fra kosten af. At undgå dem i et par dage kan være årsagen til, at folk får det bedre,« skriver ernæringsforsker Katherine Zeratsky i en artikel på Mayo Clinics hjemmeside.

Tarmskylning kan være skadeligt

Katherine Zeratsky har også en holdning til de meget populære tarmskylninger, som, hun fortæller, kan lede til mavekramper, oppustethed, kvalme, opkast og dehydrering.

Ja, det har jo ikke meget med detoxing at gøre.

Desuden er tarmskylninger blevet koblet til rifter i endetarmsvæggen, infektioner og alle mulige andre bivirkninger.

Derudover kan man ifølge Havard University frygte, at man skyller en masse sunde tarmbakterier ud og på den måde forstyrrer tarmfloraens balance.

Tænk dig om, inden du går på detox-kur

Skal vi opsummere, findes der altså ingen videnskabelig dokumentation for, at nogen af detox-kurene rent faktisk kan gøre det, som de lover, nemlig at rense kroppen for giftstoffer. Det klarer kroppen helt af sig selv, med mindre man fejler noget alvorligt.

Der er dog heller ikke videnskabelig dokumentation for det modsatte – altså, at detox-kurene ikke virker, men man skal bruge sin sunde fornuft.

Vil man gerne prøve kræfter med en detox-kur, skal man derfor være opmærksom på følgende:

 • Detox-kure med smalle diæter. En sund kost er en varieret kost, og mange detox-diæter er fattige på proteiner, der er vigtige for at opbygge muskler, samt fuldkornsprodukter. Derfor kan det være usundt i for lang tid ad gangen at følge en kur, der ikke indeholder en eller flere dele af en sund kost.
 • Fortyndingskure. Drikker man rigtig meget væske, risikerer man at fortynde vigtige næringsstoffer som vitaminer og mineraler i kroppen, så man kommer i underskud. I ekstreme tilfælde kan man blive decideret vandforgiftet.
 • Tarmskylninger kan skifte en sund tarmflora ud med en mindre sund, og det kan gå ud over fordøjelsen. Der er også andre farer forbundet med en tarmskylning, så man skal være varsom.

»Min holdning er den, at hvis man tjener penge på at sælge forskellige kure, har man også en moralsk forpligtelse til at dokumentere, at kuren virker, og i det mindste lave nogle forsøg, der viser, at det ikke er sundhedsskadeligt. Dem venter vi stadig på,« siger Jens Rikardt Andersen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk