B-vitamin hjælper på skizofreni-symptomer
Tilskud af vitaminerne B6, B8 og B12 reducerer symptomer på skizofreni, viser ny forskningsgennemgang. Vi skal blive bedre til at tjekke psykiatriske patienter for vitaminmangel, siger dansk forsker.
skizofreni psykiske sygdomme b-vitamin

B-Vitamintilskud kan mindske symptomer på skizofreni, viser en gennemgang af forskning. Dansk forsker peger på, at mennesker, der lider af skizofreni, ikke spiser lige så meget frugt og grønt, der er en kilde til vitaminet. (Foto: Shutterstock)

B-Vitamintilskud kan mindske symptomer på skizofreni, viser en gennemgang af forskning. Dansk forsker peger på, at mennesker, der lider af skizofreni, ikke spiser lige så meget frugt og grønt, der er en kilde til vitaminet. (Foto: Shutterstock)

Når B-vitamin gives som supplement til antipsykotisk medicin, har det en målbar effekt på symptomerne ved skizofreni.

Historien kort
  • Tilskud af B-vitamin har en målbar effekt på symptomerne ved skizofreni.
  • Effekten er størst hos de patienter, som faktisk mangler B-vitamin.
  • Vi bør blive bedre til at tjekke alle psykiatriske patienters fysiske helbred, siger forsker.

Det viser en ny forskningsgennemgang, som har set på alle studier af forskellige vitaminer og antioxidanters virkning på skizofreni. Resultatet er, at B-vitamintilskud har en målbar effekt.

Det vil sige, at hvis man har to grupper af patienter med skizofreni, og den ene gruppe får medicin, mens den anden får medicin kombineret med B-vitamintilskud, så har gruppen, som også får B-vitamin lidt færre symptomer end gruppen, som kun får medicin.

B-vitamin spiller en vigtig rolle i opbygningen af røde blodlegemer, celledeling og opbygningen af DNA. Mangel på B12 vitamin kan medføre demens og depression hos ældre. Vitaminerne spiller altså også en rolle i forhold til vores psykiske helbred.

»Ved at se på al data fra kliniske forsøg med vitamin- og mineraltilskud mod skizofreni til dato, kan vi se, at vitamin B effektivt forbedrer resultatet for nogle patienter,« siger en af forskerne bag gennemgangen, Joseph Firth fra University of Manchester til Sciencealert.

Han kalder det en vigtigt udvikling, eftersom nye behandlingsmetoder ved skizofreni er meget efterspurgte.

B-vitamin-mangel sandsynligvis udbredt

Om skizofreni

Skizofreni er en alvorlig psykisk sygdom, som rammer cirka én procent af befolkningen i Danmark.

Man mener, at skizofreni primært skyldes en forstyrrelse i hjernens dopaminsystem. Dopamin er et hormon, som frigives, når vi gør noget, der er rart. Det giver en følelse af belønning og velvære.

Hos mennesker med skizofreni frigives dopamin tilsyneladende tilfældigt, hvilket for eksempel kan føre til psykoser, hvor man kan føle sig forfulgt, høre stemmer eller have hallucinationer.

Skizofreni behandles primært med medicin, som virker ved at blokere de receptorer i hjernen, som optager dopamin.

Michael Benros er ph.d. fra Københavns Universitet og læge ved Psykiatrisk Center Københavns forskningsenhed. Han har ikke været involveret i forskningsgennemgangen men synes, at det er et interessant fund. Selv om B-vitamin på ingen måde er en ny mirakelkur mod skizofreni.

»De finder lige akkurat statistisk signifikans for, at dem, der fik B-vitamin, har færre symptomer, end dem, der ikke gjorde,« siger han.

B-vitamin findes i frisk frugt og grønt, så hvis man spiser masser af salat og desuden tager et stykke frugt i ny og næ i løbet af dagen, vil de fleste være dækket godt ind på B-vitaminfronten.

Problemet er ifølge Michael Benros, at mange med svær psykisk sygdom, for eksempel skizofreni, netop ikke er gode til at spise en sund og varieret kost med meget grønt.

Derfor er det også sandsynligt, at en større andel af folk med skizofreni faktisk mangler B-vitamin. Det nye metastudie viser da også, at effekten af B-vitamintilskud er størst hos de skizofrenipatienter, som har en påvist B-vitaminmangel.

»Jeg var lidt overrasket, da jeg først så resultatet, men når man læser ned i studiet og ser, at det særligt er gruppen med B-vitaminmangel, der driver effekten frem, så er det ikke så overraskende,« siger han.

Højere risiko under hungerkatastrofer

Professor i psykiatri på Københavns Universitet Merete Nordentoft forsker i både årsager til og behandling af netop skizofreni.

Hun var på samme måde som Michael Benros først en smule overrasket over den gavnlige effekt af B-vitamin, fordi der ikke tidligere har været noget, der tydede på, at B-vitamin skulle spille en særlig rolle i forhold til skizofreni.

»På den anden side ved man, at der er højere risiko for skizofreni under hungerkatastrofer, og man kan jo godt tænke sig, at vitaminmangel kan bidrage til det,« skriver hun i en mail til Videnskab.dk.

Et studie af forekomsten af skizofreni, efter nazisternes blokade af Holland fra 1944-1945, viste for eksempel, at børn af mødre, som havde fået for lidt føde i første del af graviditeten, havde øget risiko for at få skizofreni senere.

[[nid:11921 title:Nogle patienter med skizofreni kan måske klare sig uden medicin]

Vitaminmangel skal tjekkes

Hvad skal konsekvensen af det nye metastudie være? Skal man anbefale alle med skizofreni at tage B-vitaminpiller?

Nej, det mener Merete Nordentoft umiddelbart ikke:

»Man skal gennemføre flere studier. På den anden side er B-vitaminer ikke farlige,« siger hun.

B-vitaminer er vandopløselige, så hvis man kommer til at tage for mange, vil de overskydende vitaminer blot blive skyllet ud med urinen. Der er altså ingen risiko forbundet med at tage B-vitamin, også selvom man ikke mangler det.  

Michael Benros mener, at man især på psykiatriske afdelinger bør blive bedre til at tjekke patienternes fysiske helbred og i den forbindelse undersøge for eksempel vitaminmangel og bredt screene for tegn på fysisk sygdom, så eventuelle fysiske sygdomme også bliver behandlet.

»Bliver man indlagt med depression, vil man blive tjekket for D-vitaminmangel og B-vitaminmangel. Vi skal i stigende grad undersøge alle patienter for mulige fysiske faktorer, som kan medvirke til psykiatriske symptomer, herunder vitaminmangler,« siger han og slutter:

»Har de B-vitaminmangel, skal de selvfølgelig behandles med B-vitamin.«

Om metastudiet

Forskere fra England og Australien har gennemgået alle randomiserede, kontrollerede studier af forskellige vitaminer og antioxidanters effekt på skizofreni.

B-vitamin har som eneste tilskud lige netop en målbar effekt på symptomerne ved skizofreni sammenlignet med dem, der kun fik medicin. Effekten er altså ikke stor, men dog til stede.

I alt 18 studier indgik i metaanalysen. I de 18 studier er patienter med skizofreni blevet tilfældigt fordelt til enten kun at få medicin eller til at få vitamintilskud som supplement til medicin.

I alt 832 patienter var med i de 18 studier.

Syv af studierne så specifikt på B-vitamin. I alt 297 patienter var med i de 7 studier.

Effekten af B-vitamintilskud var størst i begyndelsen af sygdomsforløbet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk