5 råd fra forskere: Sådan får du dit barn til at drikke mindre alkohol
Videnskab.dk har plukket to forskeres hjerner for viden om, hvad forældre bør og ikke bør gøre, hvis de vil have deres teenagere til at drikke mindre.
unge rekord i druk alkohol teenageren børn forældre drikke mindre

Du skal for eksempel ikke lære dit barn at drikke alkohol hjemme sammen med dig. (Foto: Shutterstock)

Du skal for eksempel ikke lære dit barn at drikke alkohol hjemme sammen med dig. (Foto: Shutterstock)

Hvis du har en teenager i huset, er det formentlig mere end 10 år siden, du drak din første Bjørnebryg eller Pisang Ambon.

Men hvordan var det nu lige at være nysgerrig teenager, der ville ud og opleve verden med alkohol i blodet?

Hvis det af gode grunde står en smule uklart, giver to ungdomsforskere dig herunder fem forslag til, hvad du kan gøre for at få dit barn til at drikke mere mådeholdent.

Begge forskere har beskæftiget sig med alkohols effekt på unge.

LÆS OGSÅ: Derfor starter unges usunde alkoholvaner på gymnasiet

1. Lav tydelige og faste aftaler

Først og fremmest er det vigtigt at sætte tydelige retningslinjer for, hvornår og hvor meget barnet må drikke.

»Vi ved fra tidligere forskning, at klare retningslinjer har en reducerende effekt på de unges alkoholforbrug,« siger Jeanette Østergaard, der er seniorforsker ved afdeling for socialpolitik og velfærd, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

Regler er til for at blive brudt, husker du måske en yngre version af dig selv sige, men forskerne påpeger, at regler eller retningslinjer ikke er helt spildt.

»De unge efterlever måske ikke forældrenes regelsæt 100 procent, men nærmere 80 procent. Så det er bedre at sætte grænsen lavt,« siger Pernille Bendtsen, der er ph.d. i børn og unges sundhed og sekretariatschef ved Vidensråd for Forebyggelse.

Videnskab.dk har tidligere skrevet om, hvad der sker, hvis forældre ikke sætter grænser. Nogle forældre foretrækker nemlig at vise tillid frem for at sætte grænser, og det medfører, at de unge selv sætter rammerne for drukken. Det kan du læse mere om i denne artikel.

2. Sørg for, at have styr på dine egne holdninger

Hvornår er det i orden, at dit barn drikker alkohol? Og hvor meget må han eller hun drikke?

Hvis du har tydelige holdninger til dit barns alkoholforbrug, bliver det lettere for dit barn at forholde sig til, og det bliver desuden nemmere at leve op til dine forventninger.  

Begge forældre spiller en vigtig rolle, og det er derfor vigtigt at få afklaret og strømlinet jeres holdninger, før det bliver aktuelt, siger forskerne.

Hvad er din egen holdning egentlig?

På Kræftens Bekæmpelses og TrygFondens kampagneside www.fuldafliv.dk kan du blandt andet teste dine egne holdninger til dit barns alkoholforbrug og hente en skabelon med forslag til klassens fælles alkoholaftale.

Du kan også finde testen i bunden af denne artikel.

3. Fælles alkoholkultur i klassen

Hvis du skal gøre det endnu nemmere for dit barn at leve op til dine forventninger, kan det være en god ide med en fælles alkoholkultur i barnets klasse.

Jo mere harmonisk børnene oplever forældres og venners forældres regler og rammer, des nemmere bliver det at forholde sig til.

»På den måde risikerer du heller ikke, at dit barn kommer med argumentet om, at en klassekammerat må drikke flere genstande,« siger Pernille Bendtsen.

LÆS OGSÅ: Amerikansk topforsker chokeret over, at 16-årige danskere må købe alkohol 

4. Lad der være en forælder til stede

Modsat, hvad mange forældre måske tror, så tyder intet på, at unge, som får tilbudt alkohol hjemmefra, kommer til at drikke mere mådeholdent senere i ungdommen.

unge rekord i druk alkohol teenageren børn forældre drikke mindre

»I 90’erne og 00’erne var det ikke ualmindeligt at give sine teenagere alkohol for at lære dem at drikke i sikre omgivelser,« siger Pernille Bendtsen. (Foto: Shutterstock)

Det viser et studie, som Videnskab.dk tidligere har skrevet om.

Den opfattelse deler Jeanette Østergaard og foreslår, at forældre griber til andre metoder.

»For nogle år tilbage lavede vi et kvantitativt studie, der viste, at de unge foretrak at drikke med venner frem for forældre, fordi det virkede underligt. Så er det for eksempel bedre, at der er en forælder til stede ved festerne, hvis der bliver brug for det,« siger Jeanette Østergaard.

5. Lær dit barn at stå imod gruppepres

Forældrene spiller desuden en vigtig rolle, når det kommer til at lære de unge at stå imod gruppepres for at drikke.

Derfor er det vigtigt, at du oplyser dit barn og giver gode råd til at håndtere gruppepres i forskellige situationer, siger forskerne.

Test dine egne holdninger til dit barns alkoholforbrug

Hvis du quizzer fra mobilen, virker det bedst at åbne quizzen i et nyt vindue.

LÆS OGSÅ: Paradoks: Hvorfor drikker vi alkohol?

LÆS OGSÅ: Ti myter om alkohol: Branderten

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk