Udenlandske stjerneforskere hentes til Danmark
15 juni 2012

Med seks nye Niels Bohr professorer giver Danmarks Grundforskningsfond dansk forskning et frisk pust fra udlandet

Danmarks Grundforskningsfond har netop truffet afgørelse om udmøntning af sit Niels Bohr Professor program. Niels Bohr programmet har det klare formål at berige danske forskningsmiljøer med førsteklasses forskere fra udlandet. Det gælder fremragende udenlandske forskere, men programmet er også en mulighed for at ”kalde” nogle af de enestående danske forskere, der har valgt en forskningskarriere i udlandet hjem til Danmark.

»Vi håber med dette program at kunne styrke den internationale dimension i en række i forvejen meget stærke forskningsmiljøer og skabe en øget dynamik og vekselvirkning med forskningsmiljøer i udlandet. I denne digitale tidsalder kan man samarbejde med folk og forskningsmiljøer alle steder i verden, men der kommer noget ekstra frugtbart ud af samarbejde, der baserer sig på personlig og umiddelbar kontakt. Det er den mulighed, vi skaber med dette Niels Bohr program,« siger Klaus Bock, der er formand for Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse.

Det er tanken, at Niels Bohr professorerne de næste fem år skal tilbringe mellem 50 og 100 procent af deres tid ved danske forskningsmiljøer, og flere vil efterfølgende forblive i en fast stilling ved værtsinstitutionen. Fonden har besluttet at indgå kontraktforhandlinger om Niels Bohr professorater til: 

Professor Lars Hesselholt, Københavns Universitet, 30 mdkk

Professor Charles E. Lesher, Aarhus Universitet, 28 mdkk

Professor David Needham, Syddansk Universitet, 29 mdkk

Professor Jaan Valsiner, Aalborg Universitet, 20 mdkk

Professor Subir Sarkar, Københavns Universitet, 29 mdkk

 

Professor Anna Lowenhaupt Tsing, Aarhus Universitet, 29 mdkk

Thomas Sinkjær, der er direktør i Danmarks Grundforskningsfond glæder sig meget over, at fonden kan oprette seks nye Niels Bohr professorater og siger:

»Det er nogle meget kvalificerede ansøgninger, vi har fået. Der er både tale om ny og spændende forskning, og om tilførsel af nogle verdensklasse forskere, som jeg er sikker på vil virke som kraftcentre ude i de danske forskningsmiljøer,« siger han.

Læs også på Videnskab.dk: 

Hvordan bliver dansk forskning set? 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.