Stonehenge: de store sten kom først
Kilde: 
03 december 2012

Opførelsen af det mægtige Stonehenge-monument i England får nu en ny tidslinje, skriver LiveScience

En ny undersøgelse tyder på, at de største op mod 40 tons tunge sten blev samlet for mere end 4.600 år siden, mens de mindre Bluestones på omkring fire tons blev importeret senere fra Wales.

Konklusionen er netop offentliggjort i decemberudgaven af tidsskriftet Antiquity. Den udfordrer tidligere tidslinjer, der foreslår de mindre sten først blev rejst.

»Den foreslåede sekvens til monumentet er i virkeligheden den forkerte vej rundt,« udtaler undersøgelsens medforfatter Timothy Darvill, arkæolog, Bournemouth University, England.

Den nye tidslinje vælter forestillingen om, at gamle samfund har brugt hundreder af år på at opbygge hvert område af Stonehenge . I stedet har et par generationer sandsynligvis bygget hver af de store elementer af monumentet, foreslår forskerne.

Stonehenge er beliggende på Salisbury Plains i England ca. 137 km sydvest for London. Stonehenge er en stor dobbeltcirkel af sten. Monumentet er et af verdens ældste mysterier.

Ingen ved hvorfor forhistorisket mennesker byggede det gådefulde monument. Forskere har dog gennem årene fremført teorier om, at stede oprindelig var en solkalender , et symbol på sammenhold , eller et begravelsesmonument.

Den nye analyse viser, at omkring 2600 f.Kr.  blev den kæmpe hestesko af massive sandsten opført med sten fra det nærliggende stenbrud. De langt mindre Bluestones, blev sandsynligvis sidenhen importeret fra Wales. Disse Bluestones blev derefter omarrangeret forskellige steder over hele anlægget over de næste tusinde år.

 

Læs også på Videnskab.dk

Stonehenge blev måske flyttet

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.