SpaceX skaber rumhistorie: Falcon 9 er tilbage på Jorden igen
Kilde: 
22 december 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

Igår aftes, mandag den 21. december, kunne det private firma SpaceX fejre en rumhistorisk sejr.

Det første store trin af raketten Falcon 9 vendte tilbage til Jorden igen og landede mandag, efter den var blevet sendt afsted for at bringe 11 satellitter i kredsløb.

Det er første gang nogensinde, at det er lykkedes at bringe dele af en rumraket tilbage intakt, og successen er en milepæl for rumfarten. Det skriver Space.com.

»Jeg synes, det er en revolutionerende øjeblik. Ingen har nogensinde bragt en raket tilbage intakt. Vi opnåede at lande raketten på en mission, der også indebar afsætningen af 11 satellitter. Det er et fundamentalt skridt i forhold til enhver anden raket, der nogensinde fløjet,« siger grundlægger af SpaceX Elon Musk i en telekonference ifølge Space.com

Tredje gang er tilsyneladende lykkens gang for SpaceX. Firmaet har to gange før, i januar og april 2015, forsøgt at lande det første trin af Falcon 9 på en platform i Atlanterhavet. Begge gange ramte raketten sit mål, men for høj fart resulterede i ødelæggende styrt.

Selvom målet er at genbruge de tilbagevendende raketter, skal Falcon 9's første trin ikke genbruges i denne omgang.

SpaceX oplyser, at raketten skal sendes tilbage affyringsområdet i Cape Canaveral, hvor tekniske analyser vil afgøre, om det vil være muligt at sende den ud i rummet igen. 

Læs mere om private investoreres engagement i rumindustrien i Videnskab.dk's spændende blogindlæg Rumfarten efter ISS.

Neden for kan du se en video af den historiske landing.

Læs også:

Rumraketslanding på pram mislykkedes - men genbrugsraketter er fremtiden

SpaceX vil gentage dristigt forsøg

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.