Rester fra pesten fundet i 1.500 år gammel tand
Kilde: 
29 januar 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

Forskere fra bl.a. Northern Arizona University har rekonstrueret den genetiske kode fra en dødelig bakteriestamme, der forårsagede en af de mest dødelige pandemier i historien – nemlig pesten – for næsten 1.500 år siden. Det skriver npr.org.

Det har været svært at studere pesten videnskabeligt, men for nylig faldt arkæologer over en massegrav lige uden for München, og denne skulle vise sig at blive afgørende. Måden, menneskene var begravet på, antydede, at de havde været ramt af en smitsom sygdom, fortæller forskerne bag. Det viste sig ikke bare at være en hvilken som helst sygdom.

Selvom der ikke var andet end skeletter tilbage, var man alligevel så heldig at finde blodrester inde i de dødes tænder, og i blodet viste der sig at gemme sig bakterie-DNA fra pesten, som anslås til at have slået omkring 50 millioner mennesker ihjel og have været del af grunden til, at romerriget faldt.

Ved at afkode denne DNA kunne det internationale forskerhold spore patogenets evolutionære rejse. Den nye forskning er publiceret i The Lancet Infectious Diseases.

Læs også:

Kan arkæologer grave pesten op?

Forsker: Rotten var ikke skyld i pestepidemi

Krig, pest og død bragte Europa i front

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

cpp

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.