Professor: Inger Støjbergs retorik skader demokratiet
14 september 2015

KORT NYT FRA DANMARK

Den måske varmeste kartoffel i dansk politik for tiden hedder Inger Støjberg. I den verserende flygtningedebat fylder hun markant, og hvad enten man er tilhænger eller modstander af integrationsministerens førte politik, er det svært at sætte spørgsmålstegn ved hendes gennemslagskraft.

Retorisk er hun så dygtig til at fordreje sandheden, at hun er en direkte trussel for demokratiet, mener professor i retorik Christian Kock fra Københavns Universitet. Det fremgår af hans analyse på kommunikationsforum.dk:

»Spørger du hende om fortiden, taler hun om fremtiden. Spørger du hende om fremtiden, taler hun om fortiden. Ergo: Hun taler udenom, og hun er god til det. Hun er så god, at det skader demokratiet,« skriver han.

Særligt fremhæves Støjbergs facebook-opdatering fra den 7. september, der kommer i kølvandet på ministerens indrykning af en række annoncer i Mellemøstlige blade. Annoncerne skulle afskrække flygtninge fra at komme til Danmark, og facebook-opdateringen havde til formål etisk at forsvare de kontante annoncer:

»Vi ved, at rejsemønstrene til Europa er styret af menneskesmuglere. Vi ved også, at Danmark er højt på menneskesmuglernes hitliste. Det ønsker jeg at lave om på, for vi kan ganske enkelt ikke følge med den nuværende tilstrømning,« lyder opdateringen ifølge kommunikationsforum.dk.

Her slår Christian Kock særligt ned på Inger Støjbergs evne til at pakke det hårde, politiske budskab ind i en human overvejelser, der går på, at Danmark ikke vil støtte op om kriminelle menneskesmuglere. Professoren mener dog, at det egentlige argument for annoncerne bliver serveret efterfølgende. Nemlig argumentet om, at Danmark ikke har kapacitet til at modtage flere nødlidende.

Selv er Inger Støjberg helt bevidst om sine politiske talegaver. I februar 2015 vandt hun DR-programmet Detektors 'Stråmandspris', der gives til en politiker, som er særlig ferm til at fordreje sin modstanders udtalelser. Da Detektor spørger hende, om brugen af stråmænd er noget, hun er bevidst om, svarer hun ifølge kommunikationsforum.dk:

»Jaeh, det er det da. Jeg tror også tit at mine moddebattører har brugt det samme kneb. […] Det er en del af den offentlige debat. Og jeg tror især det er en del af det, når man har prøvet det mange gange.«

Læs også:

Engelsk forsker: Danmark kunne tage flere syriske flygtninge

Skræmmebilleder af indvandrere bliver skabt af politikere

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.