KOL-patienter bliver tilbudt bedre behandling
10 januar 2013

KOL er en af de hyppigste kroniske sygdomme i Danmark og medfører tusindvis af ambulante besøg på hospitalerne. Men behandlingen af KOL-patienter (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) er i dag bedre registreret, end den var i 2008, og det har patienterne nydt godt af. De får nemlig i dag en bedre behandling end tidligere, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

En forskergruppe bestående af forskere fra Afdeling for Social Medicin på Københavns Universitet, Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og Hjerte-lungemedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital har undersøgt, hvad der siden 2008 er sket med måling, registrering og dermed behandlingskvaliteten. 

Tallene viste, at 85 procent af alle ambulante KOL-patienter fik i 2011 målt og registreret rygevaner samt grad af åndenød. 86 procent fik foretaget lungefunktionsmåling og BMI-beregning. 91 procent af patienter med behov herfor fik tilbudt rehabilitering. 94 procent af rygere blev opfordret til at stoppe med at ryge. I alle tilfælde var det tæt på en fordobling i forhold til 2008. Resultaterne skyldes til dels den forbedrede registrering. 

Professor dr. med. Peter Lange fra Københavns Universitet forklarer:

»Årsagen til den målte stigning skyldes i nogle tilfælde sandsynligvis en mere konsekvent rapportering til registret. Det vil sige, at lægerne og sygeplejerskerne allerede udførte disse målinger, men sjældent rapporterede dem før lanceringen af registret. Det gælder højst sandsynligt måling af lungefunktion, rygevaner og opfordring til rygestop, hvilket de fleste læger har gjort i lang tid. I de tilfælde har den øgede registrering ikke nødvendigvis betydet bedre behandling,« siger professor dr. med Peter Lange fra Københavns Universitet og fortsætter:

»Når det kommer til måling af BMI og åndenød, ved vi, at det er reelle forbedringer i lægepraksis, og de fleste hospitaler har slet ikke haft mulighed for at tilbyde rehabilitering før 2008.«

Forskergruppen bag resultatet kommer fra Afdeling for Social Medicin på Københavns Universitet, Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og Hjerte-lungemedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.