Hunde orienterer sig mod Jordens magnetfelt, når de skider
Kilde: 
03 januar 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

Måske gik du rundt og troede, at det var helt tilfældigt, hvordan lille Fiddo satte sig, når naturen kalder.

Men et nyt tjekkisk studie tyder faktisk på, at der er større kræfter på spil i forbindelse med hundes toiletbesøg: Forskerne mener nemlig, at hunde orienterer sig mod Jordens magnetfelt, når de placerer sig, skriver The Daily Mail.

Ifølge undersøgelsen positionerer hundene sig i forhold til Jordens magnetiske nord-syd-akse, og deres position ser endda ud til at blive påvirket af selv mindre variationer i magnetfeltet, skriver Daily Mail.

Når der eksempelvis sker et udbrud på Solen kan Jordens magnetfelt blive ’ustabilt’, og under disse forhold fandt forskerne, at hundenes position var mere tilfældig, end når Jordens magnetfelt er 'stabilt'.

»Vi målte retningen på kropsaksen på 70 hunde af 37 forskellige racer under afgivelse af afføring (1.893 observationer) og urinering (5.582 observationer) over en toårig periode,« skriver forskerne i deres undersøgelse.

Undersøgelsen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Frontiers in Zoology.

I artiklen skriver forskerne, at det er kendt, at »en række pattedyr spontant positionerer deres kropsakse i forhold til Jordens magnetfelt-linjer i diverse adfærdsmæssige kontekster.«

Læs også:

Jordens magnetfelt påvirker klimaet

Satellit-trio klar til at måle Jordens magnetfelt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.