Fedme: Mængden af mad er vigtigere end motion
Kilde: 
26 juli 2012

Et hold af forskere fra USA, Tanzania og England har undersøgt den tanzanianske stamme Hadza, som stadig lever som jægere og samlere. Det har kastet et forskningsresultat af sig, som modsiger det man hidtil har troet om mad kontra motion.

Forskerne fandt ud af, at stammens mænd og kvinder havde et meget højere fysisk aktivitetsniveau, men når det blev korrigeret for størrelse og vægt, var deres metaboliske rate - deres daglige energiforbrug i kilojoule - ikke anderledes fra vesterlændinge. 

Det skriver BBC.

Længe har forskere ellers vedholdt, at motion er vigtigere end hvilken mad, vi spiser, og at årsagen til den vestlige verdens fedmeepidemi var inaktivitet. Men det nye studie, der er udgivet i online-tidsskriftet PLoS ONE peger i en anden retning: At vi bliver fede, fordi vi spiser for meget.

Den 1000 mand store Hadza-stamme lever af at jage dyr og samle bær, rødder og frugt til fods. De bruger buer, små økser og gravepinde, men ingen moderne redskaber eller pistoler. 30 af stammens medlemmer indgik i studiet.

Forskerne bag siger, at de havde forventet, at stammefolket ville forbrænde mange hundreder kalorier mere af end voksne amerikanere og europæere. 

»Det siger mig, at den store grund til at vesterlændinge bliver federe og federe, er fordi vi spiser for meget - det er ikke fordi vi motionerer for lidt,« sagde Dr. Herman Pontzer fra antropologi-afdelingen på Hunter College, New York, der har været med til at lave undersøgelsen.

Han understreger dog,  at en aktiv livsstil er virkelig vigtig for et sundt helbred, men det holder dig ikke nødvendigvis tynd. Vi bliver nødt til at spise mindre, for at gøre det.

Læs også: Briter stammer fra jæger-samlere

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.