Fedme er direkte årsag til dårligt hjerte
Kilde: 
02 maj 2012

Blodpropper, forsnævringer af kranspulsåren og hjertekrampe er den hyppigste dødsårsag blandt voksne i hele verden.

Alene i USA dør en halv million mennesker om året af hjerterelaterede sygdomme. Forskere på Københavns Universitet og University of Bristol kan nu for første gang vise, at der er en direkte årsagssammenhæng mellem et højt BMI-tal (Body Mass Index) og risikoen for at udvikle hjertelidelser, skriver Københavns Universitet.

I det nye studie, som er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift PLOS Medicine, viser forskere, at fedme i sig selv er skadeligt for hjertehelbredet. Undersøgelsen er baseret på 75.627 forsøgspersoner:

»Ved hjælp af epidemiologiske undersøgelser kombineret med genetisk analyse, har vi i en gruppe på knap 76.000 forsøgspersoner vist, at et tungt BMI-tal i sig selv er nok til at skade hjertehelbredet,« siger professor Børge Nordestgaard, overlæge på Herlev Hospital og klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet:

»Vores forsøg understøtter eksisterende observationsstudier, men vejer langt tungere som videnskabeligt argument. Et BMI-spring på 4 kg/m2 øger risikoen for hjertesygdom med hele 52 procent.«

Ifølge Børge Nordestgaard er der kun to veje ud af fedmeepidemien, som han betegner som en bombe under den vestlige verden. Færre ryger og flere spiser sundt, men alt for mange spiser for meget:

»Hvis du ønsker at tabe dig, er der to muligheder. Du kan dyrke motion, eller du kan spise mindre. Der er ingen smarte smutveje, det er enten eller – men helst både og. I vores del af verden er budskabet om sund livsstil efterhånden ved at sive ind. Resultatet er, at færre dør af hjertesygdomme end tidligere. Men i Østeuropa og i de nye voksende økonomier er tallet støt stigende, så her ligger en stor opgave med at vende en rigtig kedelig tendens,« siger Børge Nordestgaard.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.