Det er sundest at dampe grøntsagerne
Kilde: 
24 februar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET

Grøntsager er sunde, men deres sundhedsværdi kan falde en smule alt efter tilberedningen. Det skriver Forskning.no.

Hvis du koger grøntsager som broccoli, blomkål og rosenkål mister de omkring 20 – 50 procent af deres vitaminer, mineraler og gavnlige plantestoffer. Det samme gælder asparges, majs og spinat.

Stofferne forsvinder ud i kogevandet, som oftest hældes fra efter kogningen, og derfor ikke er til nogen nytte. Det er der dog råd for.

»Hvis du i stedet dampkoger dine grøntsager, reducerer du dette tab med 50 procent i forhold til kogningen i vand,« forklarer Grethe Irene Borge, der er seniorforsker ved Nofima i Ås, til Forskning.no.

Generelt er kogning den tilberedning, der er hårdest for grøntsagerne, hvis man ser på tab af næringsstoffer. Wokstegning ved høje temperaturer og dampkogning er ifølge Grethe Irene Borge at foretrække, men bare rolig du kan stadig koge din kartoffel. De mister nemlig ikke nær så mange vitaminer som andre grøntsager, forklarer hun.

Og hvis du koger suppe, mister du ingen af mineralerne og vitaminerne, fordi kogevandet bliver spist.

Hendes studie grøntsager og tilberedningsformer er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Food Science and Technology.

Læs også:

Gør mikrobølgeovne maden mindre sund?

Derfor smager tilberedt mad så godt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.