Delfiner sover kun med halvdelen af hjernen
Kilde: 
18 oktober 2012

Ved kun at sove med en hjernehalvdel ad gangen, kan delfiner holde sig vågne i over to uger i træk, skriver LiveScience.com.

I modsætning til landpattedyr, genoplader delfiner med kun en halvdel af hjernen. Halvdelen af ​​dens hjerne hviler, mens den anden halvdel forbliver vågen. Delfinerne skifter jævnligt, hvilken side er aktiv.

»Efter at være vågen i mange timer eller dage, er mennesker og andre dyr tvunget til at stoppe al aktivitet og sove. Delfiner har ikke den begrænsning, og hvis de havde, ville de sandsynligvis drukne eller blive et let bytte,« udtaler forskeren Brian Branstetter, marinebiolog ved National Marine Mammal Foundation i San Diego.

For at undersøge hvor opmærksomme delfiner er med blot en halv hjerne aktiv, testede forskere deres evne til at scanne deres omgivelser nøjagtigt. Delfiner bruger ekkolokalisering, en biologisk form for sonar, hvor de udsender klik og bruger ekkoet til at navigere i mørke og skumle omgivelser.

Forskerne konkluderede, at delfinerne kunne bruge ekkolokalisering med næsten perfekt nøjagtighed og intet tegn på forværret ydeevne i op til 15 dage. Forskerne testede ikke, hvor meget længere delfinerne kunne have fortsat.

»Delfiner kan fortsætte med at svømme og tænke i dagevis uden hvile eller søvn - måske på ubestemt tid,« udtaler Brian Branstetter.

 

Læs også på Videnskab.dk

læksprutte sugede på delfins ædlere dele

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.