Dansk forsker: Pisa-test er ligegyldig
Kilde: 
26 juni 2013

Pisa-testen er ubrugelig ifølge dansk forsker, og den kritik udgives nu i det anerkendte tidsskrift for statistik, Psychometrika. Det skriver Politiken.

Pisa-testen, der siden år 2000 har været brugt til at sammenligne danske skoleelevers formåen med andre landes, har af flere omgange vist skuffende resultater for Danmark.

Men Svend Kreiner, der forsker i Statistik ved Københavns Universitet, mener, at man ligeså godt kunne basere uddannelsespolitik på kviksand, som på Pisa-testen, da resultaterne ifølge ham er fuldstændigt ubrugelige. Og det er der åbenbart noget om, da man nu trykker hans argumenter i et anerkendt tidsskrift.

»Min påstand er fortsat, at man ikke ud fra Pisa-undersøgelsen kan sige noget som helst om, hvor Danmark ligger i forhold til de lande, vi sammenligner os med. Vores resultater viser, at afhængigt af hvilke opgaver man vælger, kan man placere landene fuldstændig, som man vil. Jeg kan ud fra Pisas materiale få Danmark til at ligge nummer to, men jeg kan også få Danmark helt ned på en 42.-plads. Det ville ikke kunne lade sig gøre, hvis testene havde fungeret, som Pisa siger, de gør« siger Svend Kreiner til Politiken.

Svend Kreiner undersøgte Pisa-testen i 2011, og resultaterne viste, at testen ikke tager højde for forskelle i opgavernes sværhedsgrader, alt efter hvilket land, der deltager. Spørgsmål om vindkraft vil eksempelvis være nemmere for danskere, mens spørgsmål om vandkraft vil være mere oplagte for nordmænd.

Læs også på Videnskab.dk:

Forsker: Derfor favoriserer PISA-testen nogle lande

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.