Arkæologer: Vi har fundet porten til helvede
Kilde: 
03 april 2013

En ”indgang til dødsriget” er tilsyneladende dukket op i ruinerne i det sydvestlige Tyrkiet, skriver jp.dk.

Det hævder i hvert fald italienske arkæologer, som er i færd med at grave i ruinerne ved Pamukkale, som ligger ca. 50 kilometer nordøst for byen Denizli.

Læs også: Laserteknologi revolutionerer dansk arkæologi

Det er Francesco D'Andria, professor i klassisk arkæologi og hans forskerhold fra universitetet i Salento, Italien, der har annonceret det opsigtsvækkende fund på en pressekonference i Istanbul.

Pamukkale, som er berømt for sin forekomst af kildekalk, varme kilder samt oldtidsbyen Hierapolis, står opført på Unesco’s liste over verdens kultur- og naturarv.

Fra to århundreder f. Kr. blev egnens varme kilder brugt som spa-område, hvor folk kom for at lindre deres lidelser, og mange trak sig angiveligt tilbage for at dø i området.

Det vidner de store begravelsespladser, som er fyldt med sarkofager, om.

Læs også: Arkæolog-chok: Fisk ødelægger kulstof-14-dateringer

Hulen, som altså skulle være kendt som Plutons Port, blev angiveligt fejret som indgangen til underverdenen i græsk-romersk mytologi og tradition, lyder meldingen.

Pluton (eller Pluto) er i græsk mytologi et tilnavn til Hades, underverdenens gud.

Omdiskuterede myter og kilder har angivet, at underverdenen blandt andet blev holdt i agt og ære af indbyggere i den græsk-romerske by Hierapolis, og indgangen blev beskrevet som fyldt med svovlholdige og dødbringende dampe.

Læs også på Videnskab.dk: 
Arkæologer eksperimenterer fortiden frem

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.