Alvorlig miljøgift går i isbjørnens hjerne
23 juli 2013

Forskere fra Danmark og Canada er bekymrede over deres nye fund som viser, at giftige perfluorerede forbindelser krydser blod-hjerne barrieren hos isbjørne. På det seneste er forskerne dog begyndt at se et fald i forureningen med disse stoffer. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Tidligere undersøgelser fra Aarhus Universitet har vist en dramatisk opkoncentrering af flere perfluorerede forbindelser (PFAS) i isbjørne. Her er der fundet koncentrationer i leveren, der er 100 gange højere end i ringsælen, som er isbjørnens vigtigste føde. PFAS er giftigt, og har været anvendt i en bred vifte af kommercielle og industrielle produkter i løbet af de seneste seks årtier, i alt fra papirvarer, tæpper, fødevareemballage til lægemidler, rengøringsmidler og skum til brandslukning. PFAS er meget modstandsdygtige over for varme samt kemisk og biologisk nedbrydning.

I en ny undersøgelse har samme gruppe forskere fra Aarhus Universitet i samarbejde med canadiske kolleger brugt isbjørnen som en model for mennesket. Undersøgelsen viste at en række forskellige PFAS akkumuleres i otte områder af hjernen i isbjørne indsamlet fra Scoresbysund i Østgrønland.

Dr. Robert Letcher, Carleton University, forklarer:

»Vi ved, at fedtopløselige stoffer er i stand til at krydse blod-hjerne-barrieren, men vores konstatering af, at PFAS, der er mere forbundet med proteiner i kroppen,  var til stede i alle de områder af hjernen, som vi analyserede, er ret bekymrende.«

Professor Rune Dietz, Aarhus Universitet, er også bekymret over resultaterne:

»Hvis PFAS kan krydse blod-hjerne barrieren i isbjørne, gør de det også i mennesker. Erfaringen viser os, at der er god grund til at være bekymret for miljøfremmede stoffer i hjernen. Hjernen styrer de fleste funktioner i kroppen, så i denne kommandocentral vil menneskeskabte kemikalier i reglen have en alvorlig skadelig indvirkning.«

Produktionen af PFAS er blevet udfaset i den vestlige verden. Imidlertid har Kina, den eneste kendte producent i dag, øget produktionen med omkring 10 gange, efter den blev stoppet i USA. Der findes ikke nogen opgørelse af hverken produktion eller udslip fra Kina.

En anden ny undersøgelse fra Aarhus Universitet dokumenterer, at koncentration af PFOS i de østgrønlandske isbjørne og ringsæler begyndte at falde efter 2006. Andre dyr tættere på kilderne i Europa og Nordamerika har vist en nedgang tidligere end faldet indtraf i de grønlandske sæler og isbjørne.

LÆS OGSÅ på Videnskab.dk:

Biologer og fangere uenige om antallet af isbjørne

Isbjørne på glatis

Grønland er langt fra et offer for klimaforandringer

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.