Videnskabs-TV: Hvorfor er zombier og vampyrer så uhyggelige?
Angsten over for monstre som varulve, vampyrer og zombier er en angst, som har rod i den menneskelige biologi, fortæller dansk forsker og monsterekspert.

Zombier, vampyrer og varulve er blandt de monstre, som optræder hyppigst i gyserfilm.

Men hvad er det, som er så fascinerende ved gyserfilm, og hvorfor er fantasivæsener som monstre så uhyggelige?

Det kan du få svaret på denne udgave af Forskningsmagasinet, hvor vi har besøg af Mathias Clasen, der er adjunkt ved Aarhus Universitet. Forskningsmagasinet bliver produceret af dk4 i samarbejde med videnskab.dk. Programmet afsluttes med Spørg Videnskaben, hvor du får svaret på, hvordan kan det være, at vores fingre kan huske koden til dankortet, men at vores hjerne ikke kan det.

Vigtigt at få erfaring med negative følelser

Mathias Clasen er ekspert i monstre og har set flere gyserfilm end de fleste. Ifølge Mathias Clasen er vi som mennesker betagede af monstre og gyserfilm, fordi vi godt kan lide at få erfaring med de negative følelser, der er forbundet med at være i stor fare. Så længe vi kan sidde trygt og risikofrit hjemme på sofaen, mens vi gør det.

Læs også: Vores DNA elsker gyserfilm

Og der kan være en fordel at hente ved at se skrækfilm, mener Mathias Clasen. »Man ved aldrig, hvornår man kommer ud for noget virkelig skræmmende, og det er derfor nødvendigt at erfare, hvordan man vil reagere, hvis man bliver virkelig, virkelig bange«, siger han.

Monstre og menneskelig evolution

Grunden til at mange af os er så fascinerede af gysere, skal vi, ifølge Mathias Clasen, finde meget langt tilbage i vores evolution. For selvom varulve, vampyrer og zombier aldrig har spillet en trussel for mennesket, og næppe kommer til at gøre det i fremtiden, så besidder de nogle af de træk, som mennesket altid har været særlig frygtsomme overfor. Altså skarpe tænder, kløer og smittefarligt kød i en tilstand af fremskreden forrådnelse.

Så på trods af monstre ikke eksisterer, er der en god grund til, at de kan få hårene til at rejse sig i nakken på os, når vi ser skrækfilm. Ulig cigaretrygning og kørsel uden sikkerhedssele, der ellers er virkelige risikoer i dagens Danmark, men som kun sjældent spiller en fremtrædende rolle i populære gyserfilm.

Programmet produceres som et samarbejde mellem Videnskab.dk og dk4 og med støtte fra Videnskabsministeriets Udlodningsmidler. Følg med her på Videnskab.dk i foråret 2015:, hvor resten af programmerne sendes: Forskningsmagasinet eller se dem på DK4.dk.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.