Videnskabs-TV: Hvad er mørkt stof?
For 80 år siden gjorde astronomer en opdagelse, som stadig kan forundre os i dag. De opdagede, at universet ikke kun består af de planeter, stjerner og galakser, som vi kan se.

I virkeligheden består omkring 25 procent af universet af noget, som astronomerne har givet navnet 'mørkt stof'.

Men hvad er 'mørkt stof' for noget? Hvordan ser det ud? Hvor findes det? Hvorfor er det så svært at finde, og hvordan kan vi overhovedet vide, at mørkt stof eksisterer?

Sådan lyder blot nogle af de spørgsmål, der indgår i denne udgave af dk4s nye programrække 'Forskningsmagasinet'.

Serien er produceret i samarbejde med Videnskab.dk, og seerne kan møde en lang række af de danske universiteters forskere og blive klogere på deres forskning.

Om programmet

Hvert program slutter med en omgang 'Spørg videnskaben', hvori forskere besvarer spørgsmål af almen karakter om videnskaben. I dette program lyder spørgsmålet 'Hvad er mørkt stof?'

Spørgsmålene stilles af journalist Niels Ebdrup fra Videnskab.dk, og svarene om mørkt stof samt om supernovaer leveres af Steen H. Hansen, lektor ved Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.

Programmet produceres som et samarbejde mellem Videnskab.dk og dk4 og med støtte fra Videnskabsministeriets Udlodningsmidler. Følg med her på Videnskab.dk i foråret 2015:, hvor resten af programmerne sendes: Forskningsmagasinet eller se dem på DK4.dk.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk