Ti faktorer, som forhindrer slagtilfælde
Fedme rygning slagtilfælde årsager undgå

Rygning, fedme, kost, blodtryk og mængden af fysisk aktivitet er bare nogle af de faktorer, der spiller en afgørende rolle for, om man er i risikozonen for at få et slagtilfælde. (Foto: Shutterstock)

Rygning, fedme, kost, blodtryk og mængden af fysisk aktivitet er bare nogle af de faktorer, der spiller en afgørende rolle for, om man er i risikozonen for at få et slagtilfælde. (Foto: Shutterstock)

En stor undersøgelse har vurderet og sammenlignet forskellige risikofaktorer for at få et slagtilfælde.

Undersøgelsen har vist, at der er ti risikofaktorer, som forklarer 90 procent af alle slagtilfælde.

Det væsentlige er, at disse faktorer er noget, vi selv kan påvirke. Det er livsstilssygdomme og dermed faktorer, vi selv kan kontrollere.

Resultaterne af den internationale undersøgelse, der er kendt som INTERSTROKE, blev for nyligt præsenteret på verdenskongressen for kardiologi og er offentliggjort online i lægeskriftet Lancet.

Ikke ulig tidligere undersøgelser viste undersøgelsen, at mange slagtilfælde kan forudsiges. Ikke mindst finder man, at slagtilfælde kan forhindres med relativt simple foranstaltninger, såsom kontrol af blodtryk.

Forhøjet blodtryk er den største synder

Forhøjet blodtryk (hypertension) var den stærkeste risikofaktor for slagtilfælde.

En baggrund med hypertension var forbundet med mere end en fordobling af risikoen for slagtilfælde.

Sammen med hypertension viste rygning, fedme, kost og fysisk aktivitet sig at bestemme 80 procent af den generelle risiko for slagtilfælde.

Hvis vi ser på andre risikofaktorer, som blandt andet sukkersyge, alkoholforbrug og psykosociale faktorer, kunne disse forklare 90 procent af risikoen for slagtilfælde.

Selv om dette kan tegne et skræmmebillede af vore vaner, giver det os mange bestemte handlemuligheder. Vi kan lave om på de risici, der er for at få en blodprop. Vi kan ændre vor adfærd.

Mange ved, hvor svært det kan være at kontrollere netop disse former for adfærd, såsom at stoppe med at ryge.

Alkoholmisbrug har også mange andre uønskede konsekvenser, og stress og depression ser altså ud til at også have betydning for vore chancer for at få slagtilfælde.

Der kan gøres noget ved det

Et af de interessante områder, der nu forskes meget i, er hjernens betydning i fedme og andre former for usund livsstil.

Her finder et stigende antal studier forandringer i den måde, hjernen reagerer på forskellige former for belønning (mad, penge, sex), hvis man lider af en af disse livsstilssygdomme.

Med andre ord ser det ud til, at personer med livsstilssygdomme har ændringer i den måde, deres hjerners belønnings- og aversionssystemer fungerer på.

Vi ved stadig alt for lidt om årsagerne til dette. Men vi må antage, at en bedre viden om, hvad der driver os til dårlig livsstil, også kan bruges til at få os til at ændre livsstil og tage bedre beslutninger.

Indeværende undersøgelse er derfor opløftende, for vi kan pege på faktorer, vi kan gøre noget ved.

Det næste skridt er nu at få bedre viden om, hvordan dårlig livsstil opstår, og hvordan det kan forhindres. Dette kan kun løses ved en kombination af psykologi, sundhedsvidenskab og hjerneforskning.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg. Der kan derfor forekomme personlige betragtninger, der normalt ikke optræder i Videnskab.dk's artikler.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk