Har COVID-19 gjort det af med din lugtesans? Træn den op igen med eksperternes hjælp
Forskning viser, at patienter med nedsat og tabt lugtesans kan få gavn af lugtetræning.

Lugtetræning er blevet brugt som behandling igennem et stykke tid. Lugtesanstræning har ikke skadelige effekter, er ikke receptpligtig, er billig og kan med lethed udføres indenfor hjemmets fire vægge. (Foto: Shutterstock)

Lugtetræning er blevet brugt som behandling igennem et stykke tid. Lugtesanstræning har ikke skadelige effekter, er ikke receptpligtig, er billig og kan med lethed udføres indenfor hjemmets fire vægge. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Forbindelsen mellem COVID-19 og lugt- og smagsforstyrrelser dukkede op i marts 2020, da pandemien bredte sig over hele kloden.

Indtil videre er knap 100 millioner mennesker blevet inficeret med coronavirus.

Cirka 60 procent af de smittede har oplevet lugt- og smagsforstyrrelser, og 10 procent af dem har vedvarende symptomer.

Det betyder, at seks millioner personer (og tallet er stigende) lider under dette symptom.

Hvad kan man gøre?

Tab af lugtesans har kun fået meget lidt opmærksomhed indenfor medicin, og så er der mangel på kliniske behandlingsforsøg. 

Et projekt er undervejs i forsøget på at løse problemet, men det vil tage et stykke tid, før de første forskningsresultater bliver offentliggjort.

Jeg er imidlertid med i en international ekspertgruppe, der for nylig gennemgik den eksisterende evidensmængde, og som diskuterede anbefalingerne i behandling af lugtesansforstyrrelser forårsaget af virusser, som eksempelvis SARS-CoV-2. 

Vi brugte vores erfaringer i behandlingen af patienter med disse lidelser og publicerede for nylig en konsensuserklæring  om behandling af postinfektiøs olfaktorisk dysfunktion.

'Lugtetræning' er den bedste behandling

Vi er enige om, at den bedste behandling er 'lugtetræning', og at vitamin A-dråber også kan være en behandlingsmulighed, som er værd at overveje. 

Vi mener også, at steroider højst sandsynligt ikke har en rolle at spille i behandlingen, men kan hjælpe med at udelukke andre problemer, såsom rhinitis (irritation i næsen), der blokerer næsevejen.

Selvom andre muligheder er blevet undersøgt i tidligere studier, er guldstandard indenfor forskningen – et randomiseret kontrolleret forsøg – endnu ikke anvendt i forbindelse med mange af disse muligheder, hvilket begrænser validiteten af vores anbefalinger.

Hvad er lugtetræning?

Eksperter i lugtesansforstyrrelser (olfaktoriske forstyrrelser) har brugt lugtetræning som behandling igennem et stykke tid.

Lugtetræning har ikke skadelige effekter, er ikke receptpligtig, er billig og kan med lethed udføres indenfor hjemmets fire vægge.

Adskillige studier fra det seneste årti indikerer, at gentagen kortvarig eksponering for dufte kan hjælpe personer, der har mistet lugtesansen.

Især patienter, der har mistet lugtesansen som følge af virusser, som forkølelse, ser ud til at have gavn af behandlingen. 

Vi ved dog stadig ikke, om behandlingen fungerer specifikt for lugtesansforstyrrelser som følge af COVID-19, selvom der ikke er nogen grund til at mistænke, at det skulle forholde sig anderledes for denne patientgruppe.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.  

De fleste dufte kan bruges til træningen

Traditionelt bruger lugtesanstræningen fire dufte:

  • Kryddernellike
  • Rose
  • Citron
  • Eukalyptus

Men også forskellige ting fra hjemmet leverer en række forskellige dufte, så patienterne kan vælge dufte, som de ved, de finder behagelige, og som de har en tilknytning til.

Citron- og appelsinskal, muskatnød, kryddernellike, mynte, eukalyptus, friskmalet kaffe, kokosnød og vanilje er alle almindelige hverdagsting, der kan bruges. 

En god guide til teknikken kan findes hos Fifth Sense.

Udskift duftene 

Lugtesanstræningen stimulerer udskiftningen af de specialiserede nerveceller og hjælper med at genoprette lugtefunktionen. 

Flere studier viser, at det også kan forårsage forandringer i hjerneområdet, der styrer lugtesansen.

Nylige studier indikerer, at patienterne bør udskifte samlingen af de fire dufte, der bruges til træning, hver 12. uge.

Resultaterne af denne nye tilgang viser en større forbedring af lugtefunktionen.

Let og enkelt sted at starte

Forskning viser også, at jo flere uger træningen står på, desto bedre resultater. Så fortsæt, også selvom du måske ikke mærker en øjeblikkelig forbedring.

Hvis du oplever vedvarende symptomer, bør du gå til læge eller bede om en henvisning til en specialklinik.

Det gælder især, hvis du oplever dysfunktionelle 'lugtforvrængninger' (parosmi).

Lugtetræningen er et let og enkelt sted at starte med at genoptræne lugtesansen.

Carl Philpott modtager støtte fra The National Institute of Health Research. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk