Forsker: Husk at paracetamol kan give leverskader og i værste fald føre til døden
Forsker fra Giftlinjen advarer mod at tage for meget paracetamol og giver fem gode råd til at komme smertefrit gennem vinteren.
En pakke uåbnet paracetamol ses tæt på

Ét af de fem råd lyder, at du skal vente mindst seks timer, inden du tager paracetamol igen. (Foto: Shutterstock)

Ét af de fem råd lyder, at du skal vente mindst seks timer, inden du tager paracetamol igen. (Foto: Shutterstock)

Paracetamol – også kendt som Panodil, Pamol eller Pinex – kan være farligt, hvis vi indtager for meget af det. Det kan give leverskader og i værste fald slå dig ihjel. 

Det er vigtigt at huske her, hvor influenza-sæsonen er over os.

Det er dog også vigtigt at minde om, at paracetamol er et af de sikreste smertelindrende og febernedsættende lægemidler, vi kender til, når det indtages som anbefalet.

Det sker desværre bare alt for ofte, at folk indtager mere paracetamol end den anbefalede dosis. Og det kan være farligt.

Jeg forsker i forgiftninger og arbejder ved Giftlinjen, en landsdækkende telefonrådgivning, hvor man som borger kan henvende sig og få hjælp alle døgnets timer.

Her ser vi dagligt eksempler på forgiftninger på grund af for megen paracetamol. Alene i Region Hovedstaden er der dagligt to hospitalsindlæggelser.

I denne tekst forklarer jeg 1) Hvorfor for meget paracetamol er farligt og 2) Kommer med fem simple råd til, hvordan du bedst sikrer dig mod at tage for meget.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet og Region Hovedstaden.

Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.

Giften ophober sig i leveren

Har man ondt eller feber, kan paracetamol være lindrende, og det hjælper på feberen at tage en panodil eller to.

Vi anbefaler, at man ved smerte eller feber maksimalt tager fire gram i døgnet og ikke mere ad gangen, end hvad der er angivet i indlægssedlenHar man indtaget mere end det, bør man straks kontakte lægen eller Giftlinjen.

Kan man ikke være i sig selv længere, hjælper det ikke at skylle flere og flere panodiler ned for at dulme smerterne. Faktisk gør man ondt værre ved at tage flere piller end anbefalet.

Når man tager for meget paracetamol, kan det nemlig ophobe giftstoffer i leveren.

Normalt vil paracetamol blive omdannet i leveren og udskilt via urinen. Ved indtagelse af paracetamol dannes små mængder af giftstoffet NAPQI, som leveren hurtigt afgifter.

Men jo flere og flere piller vi tager, jo mere og mere gift bliver der lavet.

Ligesom de fleste af os ikke kan have 10 bolde i luften uden at gå ned, kan vores lever heller ikke holde til, at der laves for meget NAPQI uden at tage skade – og endda måske gå helt ned.

Det kan man i værste fald dø af.

Alene i Region Hovedstaden er der mere end 100 tilfælde med paracetamol-relaterede leverskader om året

Hvor mange af dem, der dør af dette, ved vi ikke præcist, men vores bedste estimat er cirka 10 hvert år. I et nyt forskningsprojekt skal jeg netop til at undersøge det.

Du sidder måske og tænker: Hvis man tager for meget paracetamol, er det måske med vilje. Og ja, paracetamol bliver desværre brugt af folk, der forsøger at tage livet af sig selv (har du de tanker, kan du søge hjælp ved Livslinjen).

Fem gode råd

Heldigvis er det relativt simpelt at undgå at skade din lever eller slå dig selv ihjel med paracetamol.

Her er fem gode råd til, hvordan du kommer smerte- og skadesfrit gennem vinteren:

  • Vær opmærksom på tidspunktet for indtagelse
  • Indtag aldrig mere end fire gram i døgnet og ikke mere ad gangen, end hvad der er angivet i indlægssedlen. Hvis du glemmer at indtage paracetamol, må du ikke indtage en dobbeltdosis som erstatning.
  • Der skal gå mindst seks timer, inden du tager paracetamol igen
  • Hvis du normalt indtager flere lægemidler, tjek da lige en ekstra gang, at de andre piller du tager, ikke også indeholder paracetamol
  • Hvis du har børn, så sørg for at gemme pillerne væk. For børn kan godt finde på at spise piller ved leg

Har du opfølgende spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig på denne mail.

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk