Smilende Andreas er tilbage på Jorden efter »perfekt« rumrejse
Andreas Mogensen er vendt hjem i god behold efter at have skrevet sig ind i historiebøgerne som den første dansker i rummet. Hans mission betegnes som en stor succes.

Det var en glad Andreas Mogensen, der blev løftet ud af rumkapslen omkring 20 minutter efter landingen. (Foto: ESA)

Det var en glad Andreas Mogensen, der blev løftet ud af rumkapslen omkring 20 minutter efter landingen. (Foto: ESA)
Partner Ud i rummet - Historie, drømme og virkelighed

2015 blev året, hvor Danmark fik sin første astronaut i skikkelse af Andreas Mogensen. Hans mission til den internatio

 

Det første danske rumeventyr endte lykkeligt, da astronauten Andreas Mogensen sammen med kasakhstaneren Aydin Aimbetov og russeren Gennady Padalka midt i nat landede sikkert på en øde slette i det centrale Kasakhstan.

Ifølge NASA foregik turen ned til Jorden fra Den Internationale Rumstation i 400 kilometers højde »efter bogen« og »fejlfrit«.

Selve landingen ramte »i bullseye« i forhold til destinationen, beskrev NASA TV's kommentator, kort efter Sojuz-rumskibet helt efter planen dumpede ned på Jordens overflade klokken 2.51 dansk tid efter 3 timer og 22 minutters rejse.

LÆS OGSÅ: Video: Se eller gense Andreas Mogensens landing

ESA's missionschef: »Mere end godkendt«

I alt opholdt Andreas Mogensen sig i rummet i knap 10 døgn, og hans iriss-mission betegnes som en stor succes.

»Det første ord, der falder mig ind, er perfekt. Opsendelsen gik som smurt, han har sat hak ud for samtlige opgaver, og det var en perfekt landing,« siger astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space til Ritzau.

Missionschef Roland Luettgens fra ESA opsummerer Andreas Mogensens præstation som »mere end godkendt«.

»Alt i alt er iriss-missionen gået rigtig godt,« siger Roland Luettgens.

»Som en garvet astronaut«

Andreas Mogensen blev straks placeret i en stol med et tæppe over sig og et æble i hånden, mens han fik taget en blodprøve og målt sin puls. (Foto: ESA)

Andreas Mogensen har under sit ophold på rumstationen gennemført en lang række videnskabelige opgaver, og flere forskere og virksomheder bag eksperimenterne har de seneste dage udtrykt stor tilfredshed med Andreas Mogensens indsats.

»Man kan slet ikke se på ham, at det er hans første tur i rummet. Han arbejder som en garvet astronaut og gør det helt fantastisk. Selvom ESA har været nødt til at presse 10 dages opgaver ned på 8 dage, hvilket har været meget ambitiøst – er det lykkedes ham at følge med hver eneste dag,« sagde Thomas A.E. Andersen, direktør i Danish Aerospace Company, der har været involveret i adskillige forsøg.

 

De sidste eksperimenter afsluttes på Jorden

Andreas Mogensen gennemgik kort efter landingen et lægetjek. Her til morgen bliver han fløjet med helikopter til Kasakhstans hovedstad, Astana, hvor landets præsident, Nursultan Nazarbayev, vil afholde en officiel velkomstceremoni.

Senere på dagen flyver Andreas Mogensen til Köln i Tyskland, hvor ESA's astronautcenter ligger, og hvor han bor sammen med sin kone og knap to år gamle datter.

Efter hjemkomsten skal han lægge krop til en muskelvævsprøve og en hjerneskanning, hvilket han også fik foretaget inden rumrejsen, da forskerne er interesserede i at lære, hvordan hans krop er blevet påvirket af at være i vægtløs tilstand.

I løbet af efteråret vil han rejse Danmark rundt og fortælle om sin mission. Blandt andet skal han tale med unge, der har vundet et møde med astronauten i forskellige konkurrencer.

Han vender også tilbage til sit jordlige job som astronaut, der består i blandt andet at udvikle fremtidige missioner og støtte andre astronauter på rumstationen fra ESA's kontrolcenter i München, mens han venter på muligheden for selv at rejse ud i rummet igen.

Klik, træk og zoom: Få overblik over Andreas Mogensens første mission

2. september 2015 blev Andreas Mogensen den første dansker i rummet, da han blev sendt af sted på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation, ISS.

Han gik gennem mange prøvelser på sin vej til at blive astronaut, og på rumstationen arbejdede han intenst som både forsker og forsøgskanin, da han udførte en lang række eksperimenter i vægtløs tilstand.

I præsentationen herunder kan du læse mere om Andreas Mogensens forberedelser, dagligdagen på rumstationen og alle de videnskabelige forsøg under missionen i 2015.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.