Kort nyt

Kort nyt

Med 'Kort nyt' får du overblik over nyheder fra forskningens verden. De mest interessante begivenheder og fund - kort fortalt. Videnskab.dk's redaktion udvælger og resumerer det mest spændende, andre troværdige medier og forskningsinstitutioner har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje, hvad anden forskning på området viser, og vi henviser altid til den oprindelige kilde, så du kan dykke yderligere ned i detaljer og forbehold.

Nu er det muligt at tælle fugle og andre arter fra rummet

Annonce:

Forskere er begyndt at tælle fugle enkeltvis fra rummet, skriver bbc.com.

De gør brug af højtopløselige satellitbilleder for at måle antallet af nordlige royale albatrosser. Fuglearten er truet og bygger stort set kun rede ved klippeområder i havet tæt på New Zealands Chatham Islands.

Her er deres reder svært tilgængelige, og det har derfor indtil videre været vanskeligt at optælle albatrosserne.

Teknikken et beskrevet i et nyt studie i tidsskriftet Ibis, som udgives af den britiske ontologforening.

Optællingen, som ledes af eksperter fra British Antarctic Survey, er første gang, hvor alle individer fra en art på Jorden er blevet talt fra rummet.

Det er muligt ved hjælp af satelliten DigitalGlobe Worldview-3, som kan tage billeder af Jorden, og som indfanger genstande, der måler helt ned til 30 cm.

De optalte albatrosser har en længde på godt en meter, og de vises altså kun på to eller tre pixels. Men deres hvide fjerdragt gør, at de skiller sig ud fra den omgivende vegetation. Derfor skulle forskerne bogstavelig talt bare tælle de hvide prikker.

Annonce:

De talte godt 3.600 albatrosreder ved Chatham Island, hvilket er en del mindre end de 5.700 som blev manuelt talt i 2009.

lsd