Annonceinfo

Hvorfor slår lyn ikke ned i skibsmaster?

Spørg VidenskabenEn læser har spekuleret på, hvorfor lyn ikke slår ned i høje skibsmaster, når de ellers altid søger mod de højeste punkter på landjorden. Spørg Videnskaben søger et svar.

Emner:
Lyn kan slå ned i havet. (Foto: Colourbox)

Vi har tit fået det råd, at vi skal holde os væk fra høje steder, når det tordner og lyner omkring os. Lyn bliver nemlig tiltrukket af det højeste punkt i det område, hvor det slår ned.

Derfor undrer vores læser Poul Christensen fra Fur sig over, at lynet aldrig slår ned i skibe med høje master.

Det er i grunden et rigtigt godt spørgsmål, så det stiller Spørg Videnskaben til John Cappelen, som er seniorklimatolog ved Danmarks Meteorologiske Institut.

Lyn slår ned på havet

Han bliver lidt overrasket over spørgsmålet, fordi han er sikker på, at lyn sagtens kan slå ned i skibsmaster.

»Jeg er overbevist om, at lyn kan slå ned i en høj skibsmast. Jeg har hørt om et lynnedslag, der var så kraftigt, at der gik hul i glasfiberbåden,« siger John Cappelen.

Han fortæller, at en tordensky skal aflades, uanset om den hænger over land eller vand. Derfor gælder der de samme regler for lynnedslag på havet, som der gør på landjorden.

»Alt hvad der rager op er potentielt i større fare for at blive ramt, end det der ikke rager op. Og det er uanset, om det er skorstene, mennesker eller master, eller om det er på landjorden eller på havet. Der er for eksempel lige så stor risiko for, at havvindmøller bliver ramt af lyn, som at landvindmøller bliver det,« siger John Cappelen.

Hold fingrene fra masten

Lynet kan altså godt slå ned i et skib. Så skulle du ende i et skib på havet i et tordenvejr, gælder det derfor om, at du tager dine forholdsregler.

»Når man ligger på åbent hav i tordenvejr, er det bedste råd, at man søger ned i kahytten. Det er vigtigt, at man holder sig fra at røre ved skibets stang, vanter eller mast. Og så er der ikke meget andet at gøre end at håbe, at man ikke bliver ramt af et lyn,« fortæller John Cappelen.

Selvom han ved, at lyn slår ned i skibe, kan han ikke svare på, hvor tit det sker. Der findes nemlig ingen officielle statistikker, som kan fortælle os det. De eneste steder John Cappelen kan forestille sig har de informationer, er landets forsikringsselskaber. Men de vil ikke udlevere dem til ham.

Poul Christensens gode spørgsmål gav anledning til, at vi blev klogere på lynnedslag. Derfor sender Videnskab.dk ham en T-shirt som tak.

Du kan også sende spørgsmål til Spørg Videnskaben på redaktionen@videnskab.dk, hvis der er noget, du går og undrer dig over.

Forsikringsselskaber...

Gav de nogen grund til ikke at ville ud med den oplysning ?- eller var det bare deres sædvanlige asociale stivstikkeri...

hej Tak for fin artikkel Som

hej Tak for fin artikkel
Som lystsejler tager vi forholdregler mod lynopslag ved at jorde vant og stag med ex. kæder i vandet. Har set billeder af det gode træskib S/S Roselina`s dødtræ efter lyn. Det var ikke så godt. Store energier der skal ledes bort.
Er der nogen der har erfaringer med kuglelyn? Hvad er det for et fenomen?
Jeg har ikke hørt om skibe der er blevet udsat for kuglelyn
hilsen
kjeld

Seneste fra Spørg Videnskaben

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg