Annonceinfo

De 100 mest truede arter - komplet nytteløse for mennesker

GalleriForskere har sammensat en liste over de 100 allermest udrydningstruede dyre-, plante- og svampearter i verden. Fællesnævner: Ingen af dem er specielt nyttige for mennesker, og derfor er de svære at redde.

Det er ikke så svært at indsamle penge til at redde en udrydningstruet plante, som tilfældigvis laver et stof, der kurerer kræft.

Men hvad med de arter, der ikke har nogen åbenbar nytte for os mennesker? Dem er det langt sværere at redde, og det understreger en ny rapport nu:

8.000 forskere fra hele verden har nemlig lavet en liste over de mest truede arter i verden, og de har en fællesnævner: De er ikke specielt nyttige for os, hverken som medicin, forskningsobjekter eller mad.

Nogle af arterne består nu kun af et tocifret antal individer.

Nytteperspektiv truer sjældne arter

Rapporten har fået navnet ’Priceless or worthless?’ Oversat til ’Uvurderlig eller værdiløs?’ på dansk.

»De som donerer penge til at bevare arter og miljøværnsbevægelserne går mere og mere i retning af tanken ’Hvad kan naturen gøre for os?’,« siger Jonathan Baillie, en af lederne for artsbevaring i Zoological Society of London i en pressemeddelelse.

»Det betyder, at arter og vildmarksområder værdisættes og prioriteres efter, hvad slags nytte de har for folk. Det har gjort det stadig sværere at beskytte de mest truede arter.«

Du kan se de 100 arter i rapporten.

Tre rotter og en asiatisk enhjørning

Tag for eksempel gnaveren, trærotten Santamartamys rufodorsalis. Frem til 2011 var arten beskrevet kun på baggrund af to individer fundet i Colombia sent i 1800-tallet.

Så en dag i 2011 vandrede en lille krabat lige forbi to biologer, som var på feltarbejde i samme land. Dermed blev arten taget af listen over formodentligt udryddede arter og blev nu set som ’critically endangered’ - kritisk truet.

Rotten lever kun i Santa Marta-bjergene i Colombia, og ingen ved helt hvor mange af dem, der eksisterer.

Det sammen gælder for saloaen, Pseudoryx nghetinhensis, en asiatisk antilope, som kaldes ’den asiatiske enhjørning’, fordi den er så sjælden, og for trækfuglen skeryle, Eurynorhynchus pygmeus:

Også de er på vej ud af Jordens historie, hvis ikke vi mennesker gør noget for at beskytte deres leveområder.

Arter truede af forskellige grunde

Saolaen er i færd med at bukke under for jagt – men ikke fordi vi er så interesseret i den. Ifølge rapporten er det nok mere sådan, at saolaen går i de fælder, som krybskytterne sætter op for at fange andre dyr.

Der er kun omtrent 100 rugende skeryler tilbage i vildmarken. Den lille fugl flyver hvert efterår over 8.000 kilometer fra det nordøstlige Rusland til Myanmar. Sandsynligvis er det jagt, og tab af mellemlandingsområder på vejen mellem Rusland og Sydøstasien, som er skyld i bestandens nedgang.

Forskerne frygter, at arten vil være forsvundet i løbet af bare 10 år, hvis dagens forsvindingstempo fortsætter.

Sjælden svamp – eller?

Det hører med til historien, at forskning.no i arbejdet med denne artikel, faldt over en fejl i rapporten. I den bliver arten Cryptomyces maximus, en sækskorpesvamp, som lever som en parasit på pil, listet som kritisk truet, på grund af at den kun lever i et lille område i Wales i Storbritannien.

Det passer imidlertid ikke.

Alfred granmo, forsker ved Tromsø Museum publicerede nemlig en artikel om netop denne art i det norske botaniske tidsskrift Blyttia.

Der skriver han, at arten, selv om den er sjælden, er fundet i alle de nordiske lande, samt i Tyskland og Frankrig og muligvis også i Portugal.

»Der er længe mellem, hver gang vi ser den. Da den dukkede op i 2008, havde vi ikke set den siden 1926, men jeg vil ikke tro, at den er helt ualmindelig,« siger Alfred Granmo til forskning.no.

Evalueringer er øjebliksbilleder

David Minter, en svampespecialist tilknyttet miljøbeskyttelsesorganisationen CABI, vurderede Cryptomyces maximus, da rapporten blev lavet. Han er glad for at høre om den nye Blyttia-artikel:

»Da jeg vurderede Cryptomyces maximus, var jeg kun klar over fire observationer af arten i Norge, den sidste i Troms i 1926. Blyttia-artiklen var ikke publiceret, da jeg vurderede svampen. Jeg har snakket med kolleger i Danmark, Storbritannien og resten af Europa, foretaget litteratursøgninger på alle sprog, og var selv ude og lede efter sporen, og ingen havde fundet den noget andet sted end i Wales i lang tid,« siger han i en e-mail til forskning.no.

»Når du foretager en evaluering, er den nødvendigvis et øjebliksbillede af det, forskerne kan sige om en art på en given dag. Det er flot, at mere information nu er blevet tilgængeligt, som indikerer, at denne fantastiske svamp lever flere steder, og ikke er så truet, som jeg frygtede dengang. Det har absolut en indvirkning på dens status på listen over truede arter.«

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

En uge fuld af videnskabelige oplevelser

By the way

Nu blev jeg hældt ud af "www.fugleognatur.dk", så det er ret vanskeligt for mig, at få bestemt planter, svampe og biller/insekter. Er der andre muligheder?

Jeg mener, jeg ser jo ting (senest to kardinalbiller), og jeg kan ikke offentliggøre mine fund mere. Selvom jeg har 140 obser på fugleognatur.dk- stedet.. Mit navn har de taget væk. Fordi, jeg var utidig, og de ikke har humor.

Så hvor, går man SÅ hen?
Ingen....
Og ingen ved, hvilket liv, der er her.

Hjælp.

Mvh
Tine

Nytteløse?

For hvem?

Landmænd betragter vel "skadedyr" som nytteløse, og glemmer at ugler er nyttige (tager gnavere/rotter), og katte er vel også nytteløse. Og hunde. De evner de havde engang, hvor de holdt skadedyr (og mennesker væk)- nu kan man bare forgifte det meste. Og jægere, der hader katte, fordi, de tager vildt, så enhver kat- må man skyde. Eller råger, der larmer- de tager skadedyr på markerne.

Ja, jeg har mistet nogen katte, der tog mus, mosegrise og rotter- et par havde små. Men skadedyr må udryddes, uanset om der ligger små, der dør langsomt af sult... FLOT. Katte må man også køre over! (Min kat med knust ryg og fluespy, hun led da ikke... Men spy er ulækkert! Selvom katten døde.)

På samme måde er man ligeglade med viber, gravænder, lærker og svaler. Svaler skider bare meget, så ud med dem. Og harer og ræve, fasaner og agerhøns. På mine kanter er der rådyr- og dådyr. Men alle andre er i skarp tilbagegang. Det handler ikke om landbruget? Om træer og buske (læhegn)? Om plads til nauren (ukrudt som tidsler og nælder?) eller hvad?
Jeg har 5 sjældne arter i haven. Hvis min have bliver plæne og pæn (klippet og barberet)- har jeg ingen!

Jeg har plantet poppel, der skal være "stynede popler"- på sigt ugleredetræer mv. Det er langtidsplanlægning. Jeg har også grenbunker/afklip liggende, det er 6-10 år om at blive til jord. Hvis- noget skal brændes, flyttes det i september/oktober- til hvor det futtes af.

Nogen af os, sætter pris på dyrelivet (nå ja ikke dræbersnegle), og gør, hvad vi kan.

Mvh
Tine

Nytteløse. !

Der kan og vil aldrig være noget i naturen der er nytteløst. !
Der er rovdrift på forskellige dyr og planter, men alt og alle har en funktion her i livet, selv det aller mindste dyr eller plante.

Hvor mange dyr forsvinder p.g.a. disse "nytteløse" planter, og derefter kommer der flere planter som igen er "nytteløse", indtil alt liv er udryddet.

Det er det største rovdyr, der gør størst skade på naturen og sig selv,
nemlig mennesket. ! ! !

Det mest nytteløse (og skadelige) for dyre-og planteriget...

...er mennesket!

Dette menneske, som påstået af mennesket, er skabt i Guds eget billede.

Ergo følger, at Skaberen som ophavsmand til dette nytteløse og skadelige for dyre- og planteriget, har været en ondskabsfuld djævel for netop dyre- og planteriget!

For et par måneder siden fandt jeg min kat, som jeg havde savnet et par dage under en busk i haven, i en underlig forvredet stilling. Mere død end levende. Fluerne var allerede i gang i mund, øjne og bagtil. Men den trak vejret.

Jeg tog den, og lagde den ud på græsset.

Store bange øjne og vidt åben mund der jamrede. Den forsøgte at rejse sig, men var alt for svag. En dyrlæge blev tilkaldt, og mens jeg ventede på denne, viftede jeg fluerne væk fra mund, svælg og øjne og talte beroligende til Kambiri, som min kat hed, samtidig med, at jeg strøg den over pelsen. Jeg mærkede, at den spandt.

Efter bedøvelsen og "dødssprøjten" konstaterede dyrlægen, at Kambiri var forgiftet!

Af et menneske!

Samme satan, der også smider gift ud i naturen her på Langeland, så man også finder forgiftede havørne her på øen.

Komplet nytteløse???

"komplet nytteløse betyder vel kun at de ikke kan købes for pænge?
Pænge er kun et middel man bruger for at udveksle verdiløse genstande, intet annet.
Alt det har pengenytte er verdiløst!

Skeryler

En forklaring på tilbage gangen er at ringmærkningen dræber ungerne, fordi de voksne fugle jages væk fra rederne.

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video